Stroga pravila / HDZ-ovci će u svojim kampanjama morati govoriti - istinu! Za laži slijede im sankcije

Image
Foto: PIXSELL

Još uvijek nije jasno tko će procjenjivati što je istina, a što laž

8.2.2020.
12:51
PIXSELL
VOYO logo

Kandidati na izborima u HDZ-u morat će u kampanji govoriti - istinu. Propisuju to Pravila izborne promidžbe, koja je u četvrtak navečer usvojilo Predsjedništvo HDZ-a. 

"Predstavljanje i nastupanje kandidata u javnosti ili stanačkim skupovima mora biti utemeljeno na istinitosti, argumentiranosti i odgovornosti za izrečeno", navodi se u članku 16. ovih Pravila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No nije jasno tko će procjenjivati jesu li neke kritike temeljene na istini.

"Ne znam kako će se mjeriti istina", kazao je Davor Ivo Stier koji se namjerava kandidirati za potpredsjednika HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravila ipak preciziraju da oni koji ih se neće pridržavati, podleći će "stegovnoj odgovornosti u skladu sa Statutom HDZ-a". 

Novi list navodi kako neke laži nije teško prepoznati. Kao naprimjer onu Zdravke Bušić koja je rekla da je u HDZ-u od 1989., ali je zatajila da je  kao saborska zastupnica, 2002. napustila HDZ i pridružila se Hrvatskom bloku, koji je osnovao Ivić Pašalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković će svoj program predstaviti 15. veljače

U HDZ se Zdravka Bušić vratila 2012., nakon što je za predsjednika izabran Tomislav Karamarko. Dakle, postoji diskontinuitet u njenom stažu.

"Definitivno predstavljam kontinuitet u HDZ-u, mirnoću, kolegijalnost i inkluzivnost", kazala je ona ipak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Plenković će se sa svojom ekipom i programom s kojim izlaze na izbore predstaviti 15. veljače. U ponedjeljak počinje prikupljanje potpisa za kandidature i trajat će do 28. veljače.

Svaki će se član moći potpisati za više kandidata, ali potpisi dani jednom kandidatu neće se, zbog vodenog žiga na tiskanom obrascu moći kasnije predati nekom drugom kandidatu, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo