KORIGIRANI PODACI O NUSPOJAVAMA U HRVATSKOJ UZ DODATAK: / 'U dva slučaja ljudima su dali nerazrijeđeno cjepivo, ali bez posljedica'

Image
Foto: Profimedia

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode korigirala je svoje podatke te otkrila kako su do utorka u 14 sati zaprimili 154 prijave mogućih nuspojava nakon cijepljenja protiv koronavirusa

19.1.2021.
18:20
Profimedia
VOYO logo

Od početka cijepljenja do utorka u 14 sati Hrvatska je agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) zaprimila ukupno 154 prijave mogućih nuspojava na cjepivo protiv koronavirusa. Najčešće prijave odnosile su se na bol i oticanje mjesta uboda igle, glavobolju, povišenu tjelesnu temperaturu, umor, slabost, zimicu/tresavicu i mučninu.

Iz HALMED-a poručuju kako je riječ o očekivanim nuspojavama, koje se često javljaju i kod drugih cjepiva, a često prolaze za nekoliko dana spontano ili uz primjenu terapije. No, kod odraslih osoba mlađe i srednje životne dobi pojavilo se nekoliko slučajeva preosjetljivosti, odnosno osipa, svrbeža i koprivnjače, koji su suzbijeni antialegrijskim lijekovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HALMED OBJAVIO PODATKE O NUSPOJAVAMA CJEPIVA: /

Dosad su zaprimili 139 prijava sumnji

Image
HALMED OBJAVIO PODATKE O NUSPOJAVAMA CJEPIVA: /

Dosad su zaprimili 139 prijava sumnji

Dvije smrti nakon cijepljenja

HALMED nije zaprimio nijednu prijavu sumnje na nuspojave sa smrtnim ishodom, ali su im zato prijavljena dva neželjena događaja, odnosno ishoda koji su vremenski, ali ne i uzročno-posljedično povezani s primjenom cjepiva, doznaje RTL. Riječ je o smrti dvije osobe starije životne dobi. U jednome je slučaju kao uzrok smrti utvrđeno zatajenje srca zbog povećanja srca u cijelosti i vezivno promijenjenog srčanog mišića, dok je u drugome slučaju nakon razvoja teškog oblika bolesti COVID-19 došlo do zatajenja srca, navode iz HALMED-a.

Dobili nerazrijeđeno cjepivo

Osim toga, zaprimili su i dvije prijave medikacijske pogreške, koje, srećom, nisu dovele do pojave nuspojava. Doznaje se da su dvije osobe primile nerazrijeđeno Pfizerovo cjepivo. Iz HALMED-a su pojasnili da se to cjepivo mora razrijediti jer jedna bočica sadrži 0,45 mililitara cjepiva, a da bi se dobilo šest doza od 0,3 mililitra, potrebno ga je razrijediti s fiziološkom otopinom. Jedna takva doza sadrži 30 mikrograma mRNA cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo