'NIJE TO ODLAZAK NA MORE' / Grlić Radman objasnio zašto je Vučiću zabranjen posjet Hrvatskoj: 'Ovo je provokacija, žrtve su ovdje sredstvo'

'Smatramo da je ovo neprihvatljivo i nedobronamjerno'

17.7.2022.
12:13
VOYO logo

Srpskom predsjedniku Aleksandru Vučić zabranjen je posjet Hrvatskoj. Vučić je planirao danas doći u Jasenovac, a to nije najavio sukladno diplomatskim protokolima i praksi. Naša je Vlada to vidjela kao provokaciju, a o tome je na izvanrednoj preisic govorio hrvatski minsitar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Image
'SAMO VI RADITE SVOJ POSAO' /

Upravo se oglasio Vučić, na Instagramu je objavio fotografiju Jasenovca i dvije rečenice; Potpredsjednica Vlade Srbije otkazala posjet

Image
'SAMO VI RADITE SVOJ POSAO' /

Upravo se oglasio Vučić, na Instagramu je objavio fotografiju Jasenovca i dvije rečenice; Potpredsjednica Vlade Srbije otkazala posjet

'Neslužbeno smo saznali da Vučić namjerava doći'

"Neslužbenim kanalima smo doznali da presjednik Vučić namjerava posjetiti Jasenovac, Pakrac… Neuobičajeno je da to doznajemo neslužbeno. Uručili smo notu", rekao je Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podsjećamo da prigodom svakog posjeta stranih dužnosnika vrijeme, prigoda i plan posjeta trebaju biti dio dogovara dvaju strana. Hrvatska nije informirana, to je za Hrvatsku neprihvatljivo i smatramo to nedobronamjernim. Mislimo da to nije iskreno, da to nije odavanje pijeteta", rekao je.

'Ovo nije odlazak na more'

Smatramo ovo provokacijom. Žrtve ovdje nisu cilj, nego sredstvo. Cilj je predstaviti srbijanskoj javnosti napore predsjednika Vučića, dobiti dodatne političke bodove u trenutku formiranja nove srbijanske vlade”, rekao je Grlić Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Gospodine, ovo nije odlazak na more. Predsjednik države je štićena osoba, takav dolazak zahtijeva angažman hrvatskih vlasti. Mi uvijek najavljujemo dolazak, to je ovdje izostalo. Ne može se samo tako prelaziti granica, pogotovo ako se radi o štićenoj osobi. Ako govorimo o normalizaciji odnosa, onda su se trebali dogoditi takvi razgovori da bi se takav posjet mogao dogoditi”, odgovorio je ministar na novinarsko pitanje o proceduri.

"Izjave Vulina su skandalozne. Ovo samo pokazuje nervozu koja vlada među srpskim političarim", poručio je Grlić Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin najavio je u nedjelju da će od danas svi dužnosnici hrvatske države, svi nositelji službenih ili diplomatskih putovnica, morati posebno najaviti i obrazložiti svoj posjet ili prolazak kroz Srbiju i bit će stavljeni u posebni režim kontrole. Grlić Radman je Vulinove izjave nazvao skandaloznima.

'Ne može se reći da je ovo privatan posjed'

Grlić Radman rekao je da smo mi tolerantno društvo, ali da je ovdje prekršena procedura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne može se reći da je nekakav privatan posjet posjet spomen području Jasenovcu, Pakracu… To je prostor koji je bio poprište velikih sukoba, oružane pobune prije 30 godina, ovdje se trebamo okrenuti prema budućnosti. Ono što gospodin Vulin izjavljuje to nije, to je vraćanje u prošlost”, rekao je.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo