blagdanski bonusi / Gradovi isplaćuju božićnice! Otkrivamo: Split daje dvostruko više od Zagreba

Isplata je počela u Samoboru, a neki su blagdanski bonus već i dobili i potrošili

7.11.2022.
20:30
VOYO logo

I da je trebalo čekati satima, čekali bi. U Samoboru je počela isplata božićnica umirovljenicima. Kreću se od 200 do 500 kuna.

Za isplatu božićnica u Samoboru su ove godine osigurali nešto više od 800 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na cijeli porast cijena, upravo zato smo gledali i da dignemo cenzus vezano uz božićnice s 2000 na 2300 kuna, sve kako bi što više osoba dobilo božićnice", kazala je Petra Škrobot, gradonačelnica Samobora.

Najviše umirovljenika dobit će najmanji iznos – 200 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odeš jedanput u dućan i ne znam je li imaš jedan pošten obrok za 200 kuna", kaže Ljiljana Minihofer iz Samobora.

"Minimalno, ali bolje išta nego ništa. Znate kako to ide, penzioneri su naučili s malo živjeti", smatra Bosiljka Barković iz Samobora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kapnula je koja kuna i u novčanike umirovljenika iz Zaprešića. U odnosu na lani, iznos je za sve narastao sa 150 na 200 kuna.

Image
što očekujete? /

Gradovi najavili božićnice. Kreću se od skoro 27 eura pa naviše, negdje isplata već počela

Image
što očekujete? /

Gradovi najavili božićnice. Kreću se od skoro 27 eura pa naviše, negdje isplata već počela

"Meni je to u redu, 200 kuna svima – bez obzira da li su visoke ili niske, grad Zaprešić to svake godine da, i meni je to u redu", izjavila je Lidija Hlubni iz Zaprešića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da bi trebalo onima koji imaju malo dati više, a onima koji imaju previše da njima ne bi trebalo dati, to je moje mišljenje", smatra Ivana Leško.

200 kuna malo kome će se od njih zadržati po početka adventa, a kamoli Božića. Milena i njezin suprug žive od 1800 kuna. Svoje bonove već su potrošili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I kupili smo si poplun i posteljinu i još 15 kuna gore više, još sam dodala. E tako! Imamo ovaj dugo godina i trebalo je promijeniti", ispričala je Milena Dragšić iz Zaprešića.

Zagrebački umirovljenici ove godine umjesto na 100, mogu računati na 200 kuna. Oni u Splitu dobit će između 300 i 500. Raspon božićnica u Osijeku je od 100 do 400 kuna, a u Rijeci će oni s najnižim mirovinama umjesto lanjskih 300 dobiti 400 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Negdje su to iznosi koji su primjereni, a negdje su to mrvice, gdje se oni na žalost moraju veseliti tome", rekla je Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske.

Zbog kritika da gradonačelnici na ovaj način kupuju glasove, u Svetoj Nedelji žele uvesti reda, i povećati iznos božićnica najpotrebitijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dosta često i Njemačke registracije automobila koji nisu jeftini i ti ljudi dolaze po pomoć, taj dio ćemo probati vidjeti da se pravno drugačije regulira. Mislim da je to veći problem i više za osudu, nego ovakve mjere koje se proglašavaju populističkima", kaže Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje.

Bilo kakva pomoć je dobrodošla, jer svaki četvrti hrvatski umirovljenik na rubu je siromaštva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakve božićnice mogu očekivati radnici? Za javne i državne službe znamo, dogovorili su se s Vladom - 1750 kuna.

Što će ponuditi privatni poslodavci? Marko Šiklić je razgovarao sa šeficom HUP-a Irenom Webber.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom da je došlo do povećanja neoporezivih dodataka, realno je očekivati da će božićnice biti više. Svi poslodavci, a radili smo anketu i među članovima HUP-a, da rade sve što mogu u ovim inflatornim okolnostima olakšaju našim zaposlenicima njihove troškove života", kazala je Webber.

"Teško je reći od člana do člana, ali je jasno da će svi poslodavci isplatiti koliko je moguće, koliko im njihov račun dobiti i gubitka omogućava. Napominjem, i visoki su troškovi energenata i ulazni troškovi, nalazimo se teškim okolnostima divljajućih cijena energenata i troškova, pritisci su veliki", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki poslodavac odlučuje ovisno o poslovnom modelu, hoće li božićnice isplatiti u novcu ili bonovima. Ali bitno je da naši zaposlenici dobiju božićnicu, pa ili će iskoristiti u kupnju namirnica ili gotovom novcu, bitno je da je dobiju", kazala je šefica HUP-a.

"Mi smo u radili u HUP-u anketu, i utvrdili smo da od početka godine prosječno povećana plaća među našim članovima za preko 10 posto. I povećanje plaća se kontinuirano i događa. Dakle, kontinuirano dizanje plaća jer je ideja i želja poslodavaca zadržati radnike a to je moguće uz povećanje plaća, ovisno o mogućnostima i divljajučim troškovima", istaknula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo