ODGOVORA NIJE BILO... / Glasnogovornik kompanije za koju je Salopek radio tvrdi: 'Svakog dana otmičarima smo slali e-mail'

Prvi put je i službeno potvrđeno da je za otetim Hrvatom u Egiptu Tomislavom Salopekom najprije od njegove francuske tvrtke tražena otkupnina. Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić otkriva i da egipatske službe vjeruju kako je zatim predan drugoj skupini koja je promijenila zahtjeve i novac više nije spominjala

13.8.2015.
18:31
VOYO logo

Za Tomislavom Salopekom i hrvatske i egipatske službe, zajedno s partnerima, i dalje tragaju. Definitivne potvrde da je ubijen nema ni danas, ali šefica diplomacije otkrila je nove detalje otmice.

"Kao što znate, otet je 22.7, osam dana nakon toga za njega je tražen novac. Nije bilo kontakata od njegovih otmičara do 5.8. kada je objavljena njegova snimka u položaju  karakterističnom za Islamsku državu", rekla je Vesna Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novac više nije tražen, objasnila je ministrica, nego samo oslobađanje neodređenih muslimanskih žena iz egipatskih zatvora.

"Zaključeno je da nema specifičnog zahtjeva i da se radi o dvije organizacije - jednoj koja ga je otela i drugoj koja se predstavila kao takozvana Islamska država vilajet Sinaj, dakle pokrajina Sinaj", pojašnjava ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvu priču potvrđuje i glasnogovornik francuske kompanije za koju je Tomislav Salopek radio - osam dana nakon otmice, kaže, primili su zahtjev za otkupninom putem e-maila.

"Taj smo zahtjev primili nekoliko minuta nakon što su otmičari stupili u kontakt s Tomislavovom suprugom. Zahtjev nije bio potpisan, nismo imali nikakav kontakt osim e-mail adrese. Iduće jutro odgovorili smo na e-mail i zatražili od otmičara potvrdu da je Tomislav živ i dali im broj telefona da nas nazovu. Taj smo e-mail slali svakog dana, nismo dobili nikakav odgovor", otkriva glasnogovornik kompanije CGG Ardiseis Christophe Barnini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve što se od otmice dogodilo pokazuje, rekla je još Vesna Pusić, da je međunarodna koalicija protiv terorističke organizacije Islamska državae potrebnija nego ikada.

Na slučaju i dalje sve službe maksimalno rade, a jučer objavljena fotografija nije jedina informacija koju imaju. No, kako je zaključila ministrica, nije sigurno da će se ikad moći u potpunosti potvrditi identitet Tomislava Salopeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo