geopolitika / Gazde Agrokora više nisu Todorići nego ruske banke: Moguće je da Putin sad zbilja posjeti Hrvatsku

Kakvu će ulogu u svemu igrati Putin i hoće li se sada brže odlučiti na posjet Hrvatskoj? Pozadinu ruskog preuzimanja Agrokora analizira Petar Panjkota

19.6.2018.
22:45
VOYO logo

A kako će hrvatska javnost reagirati na to što je najveća tvrtka i trgovački lanac u regiji sada de facto u ruskim rukama? Putinove državne banke imaju gotovo 50 posto vlasništva i upravljat će koncernom sigurno nekoliko idućih godina. Kakvu će ulogu u svemu igrati Vladimir Putin i hoće li se sada brže odlučiti na posjet Hrvatskoj? 

Iako im tada, prije četiri godine, to nije bilo ni na kraj pameti, upravo je ovaj trenutak doveo Ruse na prag preuzimanja kontrole u Agrokoru. Jer zahvaljujući i zajmu od 600 milijuna eura koji su dali Ivici Todoriću danas su usuglasili nagodbu po kojoj su Sberbank i VTB nadomak 50-postotnog vlasništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnik Sberbanka to nije javno priznao, ali jasno je da su oni najsretniji jer u novom Agrokoru ruske državne banke imat će lavovski udio od 46,7 posto, i mogućnost kontrole svih daljnjih poteza. 

"To je proces u kojem smo imali mnogo različitih strana. Vrlo je složen i mislim da smo ga dovršili", izjavio je predstavnik Sberbanka, Sergej Volk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to sve nakon što su Rusi u jednom trenutku okrenuli leđa izvanrednoj upravi, pa se potom vratili da bi sada zadužili donedavno drugog čovjeka Sberbanka da idućih nekoliko godina nadzire provedbu nagodbe.

"Vrlo smo sretni što su sada naši razgovori postali vrlo konstruktivni", kazao je Maksim Poletaev početkom lipnja ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A iznad svih novih upravljači zapravo stoji - on.

"S obzirom na prenaglašenu ulogu predsjednika u ruskom političkom sustavu, sve što je povezano sa vlašću se identificira sa predsjednikom, premda on, naravno, ne može sve kontrolirati", komentirao je bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji, Božo Kovačević

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali eto, baš na čelu banke koja preuzima Agrokor upravo je bliski prijatelj Vladimira Putina.

Sberbank je najstarija ruska banka, osnovana još 1841., daleko je najveća u Rusiji i treća najveća u Europi - klijenti su joj čak 140 milijuna fizičkih i dva milijuna pravnih osoba, djeluju u 22 zemlje, a zanimljivo je da udio europskih poslova u poslovanju Sberbanke iznosi gotovo zanemarivih tri posto

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spektakl je, ovakvim otvaranjem prve poslovnice, Sberbank priredila već kada je prije pet godina došla u Hrvatsku. Do danas, iako je lani baš zbog Agrokora zabilježila gubitak, namaknula je imovinu od gotovo devet milijardi kuna i drži deveto
mjesto među svim bankama u Hrvatskoj. A posao koji rade, kako tumači ruski ambasador, drugi nisu željeli.

"Pustite američke banke da dođu i spase Agrokor. Oni to ne rade, oni to ne rade! A ruske banke su spremne to učiniti. Zato, pustite ruskim bankama da rade svoj posao. Siguran sam da će one stabilizirati situaciju", izjavio je Anvar Azimov, ruski veleposlanik u Hrvatskoj početkom ovog lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uspiju li u tome, učinit će to, naravno, iz vlastitog interesa.

"Da će te banke Agrokor nastojati učiniti profitabilnim kako bi što prije vratile što je moguće veći postotak sredstava koje su uložile. Ne vjerujem da će one trajno upravljati Agrokorom, a hoće li imati neke preferencije pri prodaji svojih vlasničkih udjela, to je sad teško reći", kazao je Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reći će nešto sigurno i Vladimir Putin na tu temu, kojeg bi ovakav rasplet u Agrokoru mogao ranije dovesti u Hrvatsku, možda već i ove godine.

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo