BOGATSTVO ŠARENIH ORGANIZAMA / FOTO/VIDEO 'Jeste li ih vidjeli?' Prirodu uzimamo zdravo za gotovo, a endem Jadrana izumire

Image
Foto: Društvo istraživača mora 20000 milja

Jedino očuvana priroda jamči budućnost života

2.8.2020.
12:00
Društvo istraživača mora 20000 milja
VOYO logo

Populacija plemenite periske trenutno je pod visokim rizikom od izumiranja u cijelom Sredozemnom moru. S obzirom na to da je taj endem Sredozemlja od neprocjenjive važnosti za život u moru, znanstvenice i znanstvenici su iznimno zabrinuti jer se ne zna primarni uzrok njezina ugibanja.

Image
ZNANSTVENICI SU OČAJNI /

Endem Jadrana: Uginula i posljednja periska u Parku prirode Telašćica

Image
ZNANSTVENICI SU OČAJNI /

Endem Jadrana: Uginula i posljednja periska u Parku prirode Telašćica

Istraživačima i istraživačicama bi od pomoći mogla biti akcija ''Jeste li ih vidjeli?'' koju provodi Zavod za zaštitu okoliša i prirode u Hrvatskoj s ciljem uključivanja javnosti u određivanje rasprostranjenosti vrsta te podizanja svijesti o važnosti njihovog očuvanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akcija je proširena i na plemenitu perisku i njom se poziva građane da dojave lokacije na kojima su opažene periske, kao i fotografije i informacije o prisutnosti uginulih i živih jedinki, a s ciljem praćenja stanja. 

Lokacije periski može se poslati na adresu vrste@mzoe.hr ili putem online obrasca za dojavljivanje kojem se može pristupiti putem poveznice na internetskim stranicama Zavoda, a obrazac je dostupan i putem QR koda na letku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: HAOP

Pinna nobilis je strogo zaštićena vrsta

Zaprimljene dojave moći će se pregledati na Bioportalu gdje su dostupni i podaci o utvrđenim lokacijama periski dosad prikupljeni u suradnji sa znanstveno-stručnom zajednicom te zainteresiranom javnošću.

Plemenita periska (Pinna nobilis), podsjetimo, zaštićena je Zakonom o zaštiti prirode te se nalazi na Prilogu 1. Pravilnika o strogo zaštićenim vrstama, a podliježe i strogoj zaštiti prema Direktivi o staništima EU te se smatra ugroženom vrstom prema protokolima Barcelonske konvencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plemenita periska je najveći mediteranski školjkaš, rasprostranjena je u cijelom Jadranu i ima važnu ulogu u ekosustavu kao filtrator mora, a na njenim ljušturama obitavaju brojne vrste.

Društvo istraživača mora 20.000 milja: Najveća mediteranska školjka ima velik problem

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako naiđete na plemenite periske, pogotovo žive - zatvaraju se na podražaj, a ljuštura je ispunjena tkivom - osim Ministarstvu možete dojaviti i Društvu istraživača mora - 20.000 milja koje je prošle godine pratilo stanje populacije u akvatoriju Parka prirode Telašćica.

Društvo će u rujnu nastaviti terenski dio istraživanja na jugu Istre za potrebe praćenja stanja plemenite periske u Natura 2000 zaštićenom području kojim upravlja Javna ustanova "Kamenjak".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jelenak i strizibube dvije - jeste li ih vidjeli?

Naposljetku, ne valja zaboraviti niti na tradicionalni dio akcije ''Jeste li ih vidjeli?'' posvećen opažanjima jelenka (Lucanu cervus), alpinske strizibube (Rosalia alpina) i velike četveropjege strizibube (Morimus asper funereus).

Oni pripadaju jednoj od najugroženijih skupina kornjaša - saproksilnim kornjašima, čije se ličinke hrane umirućim i raspadajućim drvetom te su važna karika u kruženju hranidbenih tvari u ekosustavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihova prisutnost odražava očuvanost, kvalitetu i raznolikost staništa i stoga se često koriste kao indikatori stanja ekosustava, no ugroženi su zbog promjena povoljnih životnih uvjeta i uništavanja staništa gdje obitavaju.

S obzirom na to da je Hrvatska dužna pratiti njihovo stanje očuvanosti i održati ga u povoljnom stanju i ova akcija je odraz želje da se ljude osvijesti o važnosti i ugroženosti ovih vrsta i da ih se aktivno uključi u očuvanje prirode jer jedino očuvana priroda jamči budućnost života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: HAOP

Jelenak (Lucanus cervus) – autor Zvonimir Osvald; Alpinska strizibuba (Rosalia alpina) – autor Mario Vlašić; Velika četveropjega strizibuba (Morimus asper funereus) – autorica Dina Šimunović

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo