KUD KOJI MILI MOJI / FOTO Evo kako su podijeljene nove izborne jedinice koje je donio Sabor izglasavanjem novog Zakona

Image
Foto: RTL

Zakon je dobio potporu 77 zastupnika, a 56 ih je bilo protiv, pa je oporba odmah reagirala da će tražiti ocjenu ustavnosti ovog zakona. Neke su izborne jedinice površinom puno veće od drugih

29.9.2023.
9:50
RTL
VOYO logo

Velike su promjene na karti izbornih jedinica, iako se ne mijenja postojeći izborni sustav. Otprilike petina birača sada će 'pripadati' nekoj drugoj izbornoj jedinici, tako je izglasan novi Zakon o izbornim jedinicama.

Metropola će biti podijeljena u tri izborne jedinice, umjesto u četiri. Dijelit će se na središnje četvrti Zagreba (I. jedinica), istočni dio Zagreba (II. jedinica) i na zapadni dio Zagreba (VI. izborna jedinica).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Stjepan Banovic/PIXSELL

U I. izbornoj jedinici još je i Velika Gorica s nekim općinama. U II. Izbornoj jedinici još je Bjelovarsko-bilogorska županija i južni dio Koprivničko-križevačke županije. U III. su Varaždinska, Međimurska i Krapinsko-zagorska županija te nekoliko općina.

Osječko-baranjska, Virovitičko-podravska i sjeverni dijelovi Koprivničko-križevačke županije čine IV. izbornu jedinicu, dok su u V. izbornoj jedinici Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska županija i istočni dijelovi Sisačko-moslavačke županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
veliko preslagivanje /

Donesen novi Zakon: Zagreb u 3, umjesto u 4 izborne jedinice. Benčić: 'Oporba će tražiti ocjenu ustavnosti'

Image
veliko preslagivanje /

Donesen novi Zakon: Zagreb u 3, umjesto u 4 izborne jedinice. Benčić: 'Oporba će tražiti ocjenu ustavnosti'

Dosta manju, VI. izbornu jedinicu, čini zapadni dio Zagreba i dijelovi Zagrebačke županije. Površinski najveća izborna jedinica je VII. Nju čini područje Ličko-senjske županije, sjeverni dio Zadarske županije, dijelovi Primorsko-goranske, cijela Karlovačka županija te zapadni i sjeverni dijelovi Sisačko-moslavačke županije.

U VIII. izbornoj jedinici su Istarska županija, grad Rijeka te neki od gradova i općina u Primorsko-goranskoj županiji, dok su u IX. Izbornoj jedinici sjeverozapadni dio Splitsko-dalmatinske, cijela Šibensko-kninska te dijelovi Zadarske županije, uključujući grad Zadar. Dubrovačko-neretvanska i dijelovi Splitsko-dalmatinske županije čine X. izbornu jedinicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, Zakon je dobio potporu 77 zastupnika, a 56 ih je bilo protiv, pa je oporba odmah reagirala da će tražiti ocjenu ustavnosti ovog zakona. Republika Hrvatska podijeljena je na 10 izbornih jedinica u kojima se bira po 14 zastupnika, tri će biti iz dijaspore, a osam predstavnika su pripadnici nacionalnih manjina. Tako će ukupno građani s pravom glasa izabrati 151 budućeg saborskog zastupnika.

POGLEDAJTE VIDEO: Mnogi lideri u Splitu. Iza zatvorenih vrata 'bruse' izbornu strategiju. Šuška se i o Plenkiju u Bruxellesu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo