JOŠ JEDNA SUBVENCIJSKA PRIJEVARA / Europski ured javnog tužitelja podnio optužnicu protiv tri osobe i dvije tvrtke: Krivotvorili su dokumente i muljali oko kupnje opreme

Image
Foto: Profimedia, Goran Stanzl/PIXSELL

EPPO je priopćio kako se radi o dva poziva na podnošenje prijedloga za kupnju strojeva u okviru projekta povećanja produktivnosti proizvođača mramornih i granitnih proizvoda, a koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj EU

16.11.2023.
12:23
Profimedia, Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) podnio je Županijskom sudu u Zagrebu optužnicu protiv tri osobe i dvije tvrtke zbog dva kaznena djela subvencijske prijevare prilikom kupnje strojeva za poliranje mramora i granita te viličara, ali i krivotvorenja novca.

EPPO je priopćio kako se radi o dva poziva na podnošenje prijedloga za kupnju strojeva u okviru projekta povećanja produktivnosti proizvođača mramornih i granitnih proizvoda, a koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
I DO 50 KILOGRAMA PO PRIJEVOZU /

USKOK podigao optužnicu protiv dvojice Hrvata zbog krijumčarenja kokaina iz Nizozemske i Belgije

Image
I DO 50 KILOGRAMA PO PRIJEVOZU /

USKOK podigao optužnicu protiv dvojice Hrvata zbog krijumčarenja kokaina iz Nizozemske i Belgije

Prvooptuženika se, kao direktora četvrtooptuženog trgovačkog društva i korisnika bespovratnih sredstava, tereti da je s unaprijed odabranim ponuditeljima, odnosno dvojicom optuženika, dogovorio prijevarne aranžmane za kupnju dvaju strojeva - linije za poliranje mramora i granita te viličara.

U oba slučaja optuženi su za provođenje postupaka nabave pod protutržišnim uvjetima, prikrivajući da je stvarna vrijednost kupljene opreme stvarno niža od prikazane, a u jednom slučaju prikrivajući i da nabavljena oprema nije nova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time su, ističe EPPO, doveli u zabludu Hrvatsku agenciju za mala i srednja poduzeća, inovacije i investicije (HAMAG – BICRO), kao agenciju za isplatu sredstava.

Također, optuženi su i za podnošenje agenciji krivotvorenih dokumenata kojima su pravdani troškovi posredničkom tijelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šteta koja je postupanjem optuženika prouzročena proračunu EU-a iznosi 59.000 eura, a četvrtooptuženo trgovačko društvo koje je počinjenjem predmetnih kaznenih djela pribavilo protupravnu imovinsku korist je prije podizanja optužnice vratilo dio nezakonito primljenih sredstava.

Ukoliko budu proglašeni krivima, optuženicima prijeti zakonom propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora, zajedno s novčanom kaznom za optužena trgovačka društva u iznosu do 1,3 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Za RTL govori žrtva kripto prijevare: 'Bio je u Katru na SP-u, živio raskošno, tad smo svi shvatili…'

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo