ZABORAVLJENA MJERA / Na koronu smo skoro pa zaboravili, ali jedna važna odluka je još na snazi: Provjerili smo što kad vam istekne osobna

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Republika Hrvatska je 11. ožujka 2020. izmijenila nekoliko zakona kako bi produljila trajanje osobnih iskaznica, vozačkih i boravišnih dozvola, putovnica i oružanih listova do 30 dana nakon proglašenja kraja epidemije. Provjerili smo mogu li građani koristiti dokumente istekle tijekom epidemije i u praksi

10.6.2022.
9:09
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Iako građani puno ugodnije žive nego prije nekoliko mjeseci, epidemija koronavirusa još uvijek traje. Većina epidemioloških mjera je ukinuta. Na snazi je ostala obveza nošenja maski u zdravstvenim objektima, uključujući i ljekarne te u ustanovama socijalne skrbi. Mnogima je promaklo i da je na snazi ostala mjera produljenog trajanja osobnih dokumenata kojima je za vrijeme epidemije istekao rok važenja, pa hrle u policijske postaje po nove osobne iskaznice, vozačke dozvole ili putovnice, iako zapravo to još uvijek ne trebaju.

Image
NEMA VIŠE TESTIRANJA, IZOLACIJE... /

Ukinute gotovo sve epidemiološke mjere u zdravstvu i socijali: Na snazi ostaju samo maske, i to ne za sve

Image
NEMA VIŠE TESTIRANJA, IZOLACIJE... /

Ukinute gotovo sve epidemiološke mjere u zdravstvu i socijali: Na snazi ostaju samo maske, i to ne za sve

"Osobne iskaznice i putovnice kojima je istekao rok važenja za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19 su važeće, sukladno Zakonu o dopuni Zakona o osobnoj iskaznici i Zakonu o dopuni Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana. Dakle, stranke ne moraju podnositi zahtjev za izdavanje navedenih isprava zbog isteka roka važenja najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije, međutim, neovisno o prolongiranju roka važenja isteklih osobnih isprava mogu podnijeti zahtjev za izdavanje novih isprava, a što u pravilu u većem broju slučajeva i čine s popuštanjem epidemioloških mjera", poručili su nam iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prelazak granice je moguć, ali...

Vrijedi dodati kako se iste odredbe, regulirane dopunama još dvaju zakona, odnose i na vozačke dozvole, pa i one izdane na europskom obrascu, te na oružane listove. Iako je jasno da će MUP priznavati istekle dokumente pri svojim provjerama, pitanje je što građani mogu s njima. U predepidemijsko su vrijeme bile propisane novčane kazne za posjedovanje dokumenata kojima je isteklo važenje. Sada toga nema, ali nema ni jamstva da građani, primjerice s isteklom putovnicom, mogu prijeći granicu.

"Republika Hrvatska diplomatskim putem obavijestila je sve države o priznavanju važenja hrvatskih dokumenata kojima je istekao rok, no na svakoj je državi hoće li ona to uvažiti i smatrati da je taj dokument važeći ili ga neće priznati. Države članice Europske unije te države trećih zemalja nemaju zakonsku odredbu kao Republika Hrvatska o važenju dokumenata kojima je istekao rok važenja u vrijeme pandemije, već je svaka država postupala individualno", poručuju iz MUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da pojednostavimo. Osoba s isteklom osobnom iskaznicom ili putovnicom moći će prijeći hrvatski granični prijelaz, no o propisima druge države ovisi hoće li s takvim dokumentima moći prijeći njihov granični prijelaz. Također, ako neka država priznaje hrvatske istekle dokumente, njihovi će građani moći nesmetano prijeći hrvatsku granicu. U suprotnom slučaju, bit će vraćeni. Ministarstvo prigovore o postupanju na granici u ovakvim slučajevima nije zabilježilo.

Vrijedi napomenuti i kako je dopunama Zakona o državljanima država članica europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji te Zakona o strancima na 30 dana od proglašenja kraja epidemije produljeno važenje prijava privremenog boravka te boravišnih iskaznica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Par pritužbi na banke

Iz MUP-a poručuju i kako su o produljenju važenja dokumenata tijekom epidemije koronavirusa obavijestili i sva druga ministarstva te Hrvatsku udrugu banaka i Hrvatsku regulatornu agenciju za mrežne djelatnosti, kako bi se izbjegli problemi pri predočavanju dokumenata tijekom korištenja usluga iz njihova djelokruga. Unatoč tome, bilo je određenih pritužbi.

"Ministarstvo je zaprimilo nekoliko informacija od građana da im, primjerice, u bankama nije bilo omogućeno koristiti isteklu osobnu iskaznicu ili putovnicu", otkrili su iz MUP-a, što smo provjerili u nekoliko velikih banaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sukladno Zakonima, sve identifikacijske dokumente izdane od strane Republike Hrvatske istekle 11. ožujka 2020. ili nakon navedenog datuma, Zaba smatra važećima najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka COVID-19 epidemije. Ako su identifikacijski dokumenti istekli prije 11. ožujka 2020. godine, za poslovanje s bankom klijenti moraju ishoditi novi dokument", poručuju iz Zagrebačke banke.

"Privredna banka Zagreb poštuje Zakon o osobnoj iskaznici koji omogućuje korištenje isteklih iskaznica", kratko su dodali iz PBZ-a, a u Erste banci napominju da "u skladu s važećim odredbama, u situacijama kada je potrebno predočiti identifikacijski dokument, Erste banka od klijenata prihvaća i dokumente kojima je istekao datum važenja. To se odnosi na klijente kojima je isteklo važenje dokumenta za vrijeme trajanja pandemije." Dodaju kako građani ipak sami moraju dostaviti informacije o promjeni njihovih osobnih podataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zdravstvu bitan status, a ne iskaznica

Ipak, za vrijeme trajanja pošasti koronavirusa najbitnije je imati valjane iskaznice zdravstvenog osiguranja. Iako je Ministarstvo zdravstva tijekom epidemije donosilo sve važnije odluke i prijedloge koje su kasnije usvajala druga tijela, odluka o produljenom trajanju iskaznica obveznog, dopunskog te europskog zdravstvenog osiguranja je na Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.

"Za ostvarivanje prava iz obveznoga zdravstvenoga osiguranja bitno je utvrditi valjanost statusa u trenutku korištenja prava, a kao sredstvo može poslužiti iskaznica zdravstveno osigurane osobe ili nova osobna iskaznica s oznakom MBO. Stoga trajanje pandemije nije od nikakvog utjecaja", poručuju iz HZZO-a te dodaju da hrvatske zdravstvene iskaznice ne vrijede u susjednim zemljama, već se zdravstvena zaštita koristi osnovom potvrda predviđenih međunarodnim ugovorima o socijalnom osiguranju. Ipak, i tu postoji iznimka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osigurane osobe drugih država članica EU-a zdravstvenu zaštitu za vrijeme privremenog boravka u Hrvatskoj koriste osnovom Europske kartice zdravstvenog osiguranja, a ne svojih nacionalnih iskaznica. Europske kartice zdravstvenog osiguranja, kao jedan od osnovnih podataka, sadrže rok važenja i važeće su samo do datuma navedenog na samoj kartici", naglašavaju iz HZZO-a.

Kraj epidemije nije na vidiku?

Dokad će se osobne isprave moći tako koristiti nitko ne zna. Ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite, Davor Božinović, je prošloga tjedna naglasio kako ne želi spekulirati o službenom proglašenju kraja pandemije te je dodao da nije siguran da je itko pa ni Svjetska zdravstvena organizacija proglasila kraj pandemije. Inače, odluku o prestanku trajanja epidemije u Hrvatskoj donosi Vlada na prijedlog Ministarstva zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović je istaknuo i da je većina epidemioloških mjera ukinuta, ali da to "ne znači da virusa više nema jer naši sugrađani i dalje podliježu toj bolesti." To pokazuju i najnoviji epidemiološki podaci, prema kojima je u Hrvatskoj u petak zabilježeno 285 novih slučajeva zaraze tedvije preminule osobe. Ukupno je aktivno 2125 slučajeva zaraze, a 165 ljudi je na bolničkom liječenju.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo