Lakše do putovnice za djecu / Vlada prihvatila izmjene Zakona o putnim ispravama: 'Predstavlja žurno ostvarivanje temeljnih djetetovih prava'

Image
Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Vlada je usvojila i žurnu nabavu strateških robnih zaliha za potresom pogođena područja

3.6.2022.
14:58
Dusko Jaramaz / Pixsell
VOYO logo

Hrvatska Vlada na današnjoj je sjednici žurno usvojila nabavu strateških robnih zaliha za potresom pogođena područja, kao i izmjene Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana gdje se uređuje postupak izdavanja putnih isprava djeci.

Nabava robe u vrijednosti 75,5 milijuna kuna

Vlada RH usvojila je u petak žurnu nabavu i korištenje strateških robnih zaliha za sanaciju šteta od potresa, a nabavljat će se roba za opće životne potrebe koje nisu predviđene prije, što će provoditi Stožer civilne zaštite RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izvijestio je da su do 19. travnja 2022. izvršili nabavu robe u vrijednosti 75,5 milijuna kuna, te usluga u vrijednosti 4,6 milijuna kuna. Izvršena je i isporuka robe iz robnih zaliha u vrijednosti 30,8 milijuna kuna, u ukupnom iznosu od 111,1 milijuna kuna.

Image
PRESTANAK PROIZVODNJE U TVORNICI HIPP U GLINI JOŠ DVA TJEDNA DO MJESEC DANA: /

Još traje propisivanje šteta nastale u potresu

Image
PRESTANAK PROIZVODNJE U TVORNICI HIPP U GLINI JOŠ DVA TJEDNA DO MJESEC DANA: /

Još traje propisivanje šteta nastale u potresu

Prihvaćene izmjene Zakona o vježbenicima u pravosudnim tijelima i nacrt izmjena Zakona o Pravosudnoj akademiji

Vlada je na sjednici također prihvatila predloženi Nacrt izmjena i dopuna Zakona o vježbenicima u pravosudnim tijelima i pravosudnom ispitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pristupilo se radi preciziranja uvjeta, prema kojima vježbenici u pravosudnim tijelima mogu pristupiti polaganju pravosudnog ispita. Revidira se rad ispitnog povjerenstva za pravosudni ispit da se izrijekom propisuju osnove za razrješenje članova i zamjenika, vrijeme na koje se imenuju propisuje se u trajanju do dvije godine", kazao je ministar pravosuđa Ivan Malenica.

Usvojen je i predloženi Nacrt izmjena i dopuna Zakona o Pravosudnoj akademiji, gdje se uvodi novi koncept ulaska u pravosudne dužnosti za savjetnike koji se dobrovoljno opredijele za daljnju dužnosničku karijeru u pravosuđu. Oni će biti posebno vrednovani i ocjenjivani te će im se izostaviti potreba polaganja posebnog završnog ispita u Državnoj školi za pravosudne dužnosnike. Ostalima će se vrednovati njihova učinkovitost te ocjene ostvarene kao polaznici Državne škole za pravosudne dužnosnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usvojen je i Nacrt konačnog prijedloga zakona o prestanku važenja Zakona o ovjeravanju potpisa, rukopisa i prijepisa, iz razloga jer se njegove odredbe više ne primjenjuju. Pravna materija koju uređuje predmetni Zakon u potpunosti je uređena drugim propisima, odnosno Zakonom o javnom bilježništvu i Uredbom o uredskom poslovanju.

Prihvaćene izmjene Zakona o putnim ispravama

Vlada je također prihvatila izmjene Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana gdje se uređuje postupak izdavanja putnih isprava djeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Davor Božinović je naglasio da se izmjenama omogućilo da bilo koji od roditelja kao zastupnik djeteta, može podnijeti zahtjev i preuzeti izrađenu putovnicu za dijete.

"Predstavlja žurno ostvarivanje temeljnih djetetovih prava. Pojednostavljenje je u interesu ostvarivanja prava djeteta. Zahtjev za izdavanje neće moći podnijeti roditelj koji je lišen roditeljske skrbi, kojem je ograničeno pravo roditeljske skrbi ili je lišen poslovne sposobnosti u dijelu koji se odnosi na ishođenje putne isprave", naglasio je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U iznimnim slučajevima, zahtjev za izdavanje može podnijeti jedan od roditelja, uz izjavu da će drugi roditelj osobno preuzeti putnu ispravu.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo