DRAMATIČAN APEL IZ ZADRA: / Jedno mjesto postalo je veliko žarište epidemije, svaka druga kuća je u samoizolaciji

Image
Foto: Željko Mršić / PIXSELL

'Na području općine Sali došlo je do lokalne transmisije virusa, ponajprije zbog nepoštovanja preporučenih protuepidemijskih mjera', kazali su u županijskom Stožeru civilne zaštite

23.11.2020.
14:45
Željko Mršić / PIXSELL
VOYO logo

U Zadarskoj županiji u protekla 24 sata stotinu je novozaraženih koronavirusom. Najviše ih je u Zadru, 39, ali dramatično zvuči podatak da su u Salima na Dugom otoku čak 32 novozaražene osobe.

"Kao što je vidljivo iz današnjih podataka, na području općine Sali došlo je do lokalne transmisije virusa, ponajprije zbog nepoštovanja preporučenih protuepidemijskih mjera. Stožer civilne zaštite Zadarske županije, na molbu Stožera civilne zaštite općine Sali, poslao je mobilni tim, koji je testirao veći broj stanovnika kod kojih se sumnja na infekciju koronavirusom te je utvrđeno da ih je u dva dana 39 pozitivno na COVID-19", poručili su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Situacija u Zadarskoj županiji nije dobra'

Iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije ističu da situacija na području te županije nije dobra, a bolnički sustav je sve opterećeniji.

"Iako još imamo situaciju pod kontrolom, neodgovorno ponašanje pojedinaca dovest će do toga da će ubrzo naši bolnički kapaciteti biti preopterećeni te da će liječenje pacijenata s ostalim kroničnim i akutnim bolestima postati otežano. Sve mjere za suzbijanje epidemije nemaju smisla ako ih ne poštujemo", poručili su iz Stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaka druga kuća u Saliju u samoizolaciji

Što se tiče situacije u Saliju na Dugom otoku, čini se da je lociran izvor zaraze.

"Prema svemu sudeći, izvor zaraze bila je veća rođendanska zabava, a najveća žarišta su škola, vrtić i crkveni zbor. Mi smo obustavili školu i vrtić i prije tog testiranja pa se nastava održava online. Sutra ćemo, nadam se, testirati još dvadesetak osoba za koje postoji sumnja da su pozitivne na koronavirus. Nismo još tražili karantenu, ali manje-više baš u mjestu Sali puno je toga. Epidemiolozi su dali upute pa je praktički uvedena i karantena. Svaka druga kuća ima obvezu samoizolacije, tako da nema velikoga kretanja po mjestu i po otoku", rekao je za HRT načelnik općine Sali Zoran Morović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo