EKSKLUZIVA RTL DIREKTA / Donosimo cijeli razgovor s glasnogovornikom kompanije za koju je radio Tomislav Salopek!

'Zahtjev za otkupninom nije bio potpisan, nije bilo ni broja. Imali smo samo e-mail adresu. Odmah ujutro smo odgovorili na taj zahtjev. Poslali smo im broj telefona i rekli da nas nazovu. Slali smo e-mail svakoga dana, alii nikad nismo dobili odgovor', kaže Barnini

13.8.2015.
22:26
VOYO logo

Naš reporter Petar Panjkota razgovarao je danas s glasnogovornikom francuske kompanije CGG Ardiseis Christopheom Barninijem za koju je Tomislav Salopek radio u Egiptu. Otkrio je kako je tekla komunikacija s otmičarima.

Bio je zahtjev za otkupninu, a nekoliko dana nakon toga objavljen je video gdje Tomislav stoji kraj maskiranog čovjeka koji prijeti da će ga ubiti. Nitko nije spomenuo otkupninu do sada, a dvije organizacije su bile umješane u njegovu otmicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu to potvrditi. Zahtjev za otkupninom smo zaprimili nekoliko minuta nakon što su se otmičari čuli s njegovom suprugom. Zahtjev za otkupninom nije bio potpisan, nije bilo ni broja. Imali smo samo e-mail adresu. Odmah ujutro smo odgovorili na taj zahtjev. Poslali smo im broj telefona i rekli da nas nazovu. Slali smo e-mail svakoga dana, četiri e-maila, i nikad nismo dobili odgovor. Sve dok 5. kolovoza nismo primili poruku sinajskih terorista. Do tog dana pisali smo teroristima uz suradnju s hrvatskim i egipatskim vlastima u Kairu".

Jeste li im u odgovoru rekli da ste spremni platiti otkupninu? Ili ste samo napisali broj telefona?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, naš razgovor nije išao u tom smjeru. Samo smo tražili dokaz da je Tomislav živ. Rekli smo im, molimo vas recite da je Tomislav živ i odgovorite na ovaj broj. To smo učinili po naputku hrvatskih i egipatskih vlasti. Jesu li dvije terorističke organizacije bile uključene u ovo, ne znamo, jer nas je samo jedna kontaktirala".

Rekli ste da su kontaktirali i Tomislavovu suprugu, jesu li je zvali telefonom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam kako su je kontaktirali. Znamo da su ih kontaktirali nekoliko minuta prije nego su nama poslali mail".

Razmišlja li vaša tvrtka da napusti Egipat nakon ovog događaja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša tvrtka je u Egiptu već 20 godina i nikad nismo imali ovakav događaj. Što ćemo dalje, odlučit ćemo nakon što porazgovaramo s našim klijentima. Planiramo nastaviti uz visok stupanj sigurnosti".

Je li moguće da su otmičari znali koje je Tomislav nacionalnosti kad su ga otimali?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu odgovoriti na ovo pitanje, to treba pitati egipatsku policiju ili hrvatske vlasti. Tvrtka nije bila uključena u istragu."

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo