na izbor roditeljima / Divjak popustila konzervativcima: dio učenika će ipak učiti da je masturbacija štetna, a homoseksualnost neprirodna?

Image
Foto: Thinkstockphotos

Prema novom prijedlogu Zakona, svjetonazorski sporni sadržaji bit će ostavljeni na izbor roditeljima, a djeca će imati pravo na alternativne programe

7.11.2017.
12:03
Thinkstockphotos
VOYO logo

Čini se kako je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak ipak odlučila popustiti zahtjevima konzervativnih udruga  koje su tražile da međupredmetne teme Zdravlje i Građanski odgoj budu izborne, i da im prethodi roditeljska suglasnost, piše Novi list.

Ta je izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama krajem prošlog tjedna upućena u javnu raspravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema tom prijedlogu, svjetonazorski sporni sadržaji bit će ostavljeni na izbor roditeljima, a djeca će imati pravo na alternativne programe.

Podsjetimo, krajem prošle godine predsjednica GROZD-a Kristina Pavlović pozivala je roditelje da se masovno uključe u javnu raspravu ne bi li srušili sporne međupredmetne teme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građanski odgoj je po njima "zanemario nacionalne vrijednosti domoljublja i hrvatski nacionalni identitet, općeljudske vrijednosti etičnosti, moralnosti i vrijednosti braka i obitelji", a "stremi nekom nedefiniranom interkulturalnom, kozmopolitskom i moralno relativističkom duhu", dok se u temi 'Zdravlje', tvrde, provlači tehnicistički program temeljen na prezervativima, gdje se spolnost svodi na brigu o reproduktivnim organima, kontracepcijsku zaštitu i cjepiva, "kao da se ne radi o ljudima, već o kunićima i kao da je pisan u interesu farmaceutskog lobija", piše Novi list.

U programu koji udruga GROZD neuspješno pokušava uvesti u školski sustav još od 2007. godine, a sada bi mogao postati alternativom za djecu čiji roditelji nisu zadovoljni predloženim kurikulumom, stoji da je masturbacija štetna, homoseksualnost neprirodna, a spolni odnosi prije braka nepoželjni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo