8 rupa u Vladinoj verziji / Direkt doznaje: Žena na fotomontaži bila pod mjerama praćenja kao akterica afere 'elitna prostitucija'

Žena je bila pod mjerama praćenja kao akterica afere koja je 2011. krenula iz salona za masažu u Domu sportova

23.1.2019.
22:17
VOYO logo

U strogo kontroliranoj aferi po pitanju fotomontaža ministra Tomislava Tolušića ima i nekih drugih kontradikcija na koje za sada nismo dobili odgovor, pa smo na stol odlučili staviti sva otvorena pitanja.

PITANJE 1. - broj fotografija

Dvije fotografije koje su, kako se tvrdi, fotomontaža jedine su zasad javnosti poznate fotomontaže  ministra poljoprivrede s kokainom i djevojkom u krilu. No, glavni urednik Nacionala Berislav Jelinićsinoć je otkrio da ih ima više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam ih vidio još 6-7, ali ih nisam dobio. Znači, tvrdi se da ih ima 22", tvrdi Jelinić.

Sudski vještak za informatiku Damir Palavra, kaže da s većim brojem fotografija raste i mogućnost da falsifikator pogriješi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko postoje nekakave 22 fotografije određene situacije gdje je svaka fotografija snimljena na drugu minutu, drugu pozu i tako dalje, tako nešto je vrlo teško napraviti u smislu da su svih 22 falsificirane i da će svih 22 proći jednu ozbiljnu, stručnu, forenzičnu, kritičku analizu", tvrdi Palavra.

PITANJE 2. - cipele

Tolušić se, kako piše Nacional, SOA-inim agentima pohvalio da, za razliku od osobe na fotografiji, nosi isključivo cipele u špic. Ali mi smo pronašli brojne primjere kada je ministar nosio ne baš tako špicaste cipelama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postolar Antun Lepen ponudio je i svoje stručno viđenje cipela na fotografijama. "Bliže su oblim, jesu, i to je više klasična forma. Ja ne znam da li je kojiput obuje tamo gdje mi nismo, gdje to ne vidimo, ali ovo što ja sad tu vidim, to nije šiljato, nema veze sa špicastom cipelom", tvrdi Lepen.

PITANJE 3. - put u Srbiju

Kako su sporne fotografije snimljene u apartmanu s jacuzzijem u beogradskoj općini Zemun, SOA-ini istražitelji otkrili su da ministar u Srbiji nije bio godinu dana. No, ne samo da je moguće da su fotografije nastale ranije, nego je i moguće da je granicu prešao bez detaljnog pregleda dokumenata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako bi se otklonile sve sumnje da se radi o našem potpredsjedniku Vlade i ministru poljoprivrede, bilo bi dobro da SOA ode, je li u Zemunu to bilo, da ode u Zemun i vidi ima li tamo nekakva mramorna ploča, jer ministar je poznat da, gdje god je nešto postigao, napravio, da je postavio mramornu ploču", kazao je saborski zastupnik MOST-aNikola Grmoja.

PITANJE 4. - kronologija

Kad je ministar prijavio slučaj? Jučer ulazeći u Vladu kazao je da ga je prijavio. A danas se doznalo da je sve prijavio tek sinoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve ćete znat kad završe istražne radnje i to je to", kazao je Tolušić danas novinarima. Na pitanje na koju je bandu mislio kada je rekao da mu netko prijeti, odgovorio je: "Na onu bandu koja će vrlo brzo završiti u zatvoru."

I baš se lijepo poklopilo da je cijela afera isplivala dan nakon što je Vlada najavila da kreće u borbu protiv fake newsa, kako je odmah prozvala i cijeli slučaj Tolušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PITANJE 5. - institucije

Ne zna se kada je SOA napravila provjeru, niti jesu li fotografije dobili ili su ih sami pronašli. A da DORH sve doznaje iz medija umjesto, kako nalaže procedura, od SOA-e, za šefa Odbora za nacionalnu sigurnost Ranka Ostojića je šokantno.

"Moram biti iskren da mene malo čudi takva situacija, time su zapravo dali priliku svima onima koji sumnjaju da je to eventualna kontrola štete", tvrdi Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PITANJE 6. - reakcija vlasti

Kao da se tresu temelji države, premijer sa sjednice Vlade zahvaljuje uredniku Nacionala što je objavio lažne fotografije i SOA-i što ih je otkrila.

"Nekoliko riječi o glavnoj temi proteklih nekoliko dana. To je svakako ovaj pokušaj fabrikacije, krivotvorenja fotografija. Suočili smo se s novom vrstom pokušaja kompromitiranja i destabilizacije. Moram priznati, najpodmukliji pokušaj do sada", kazao je premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministri koji su o nekim aferama radije mudro šutjeli - redom su konsternirani. Šokirana je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

"Mislim, to je dno dna, ja to stvarno ne mogu ni komentirati. To namještanje takvih afera je nepotrebno i mislim da se time uopće ne bismo trebali baviti", smatra predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S čime se nikako ne slaže savjetnik premijera Robert Kopal. "Govorimo o demokraciji i vladi, i funkciji potpredsjednika Vlade, onda zaista možemo govoriti o ugroženosti nacionalne sigurnosti", kazao je Kopal u RTL-u Danas.

PITANJE 7. - kazneno djelo

I još jednom smo tražili pomoć stručnjaka, kako bismo doznali o kojem se uopće kaznenom djelu ovdje radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje bi se moglo raditi o kaznenom djelu klevete, teškog sramoćenja, možda i uvrede, putem tiska, fotografije, fotomontzaže, i to je sve što može biti kazneno pravno obuhvaćeno. I to se goni po privatnoj tužbi", tvrdi odvjetnik Branko Šerić

Na pitanje po kojoj bi osnovi USKOK ovdje imao provoditi izvide, kao što ih provodi, Šerić odgovara kako USKOK nema što raditi. "Ne znam, onda je država stvarno napadnuta, od neke tajne cyber terorističke organizacije", kazao je Šerić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PITANJE 8. - identitet žene

Kako uopće znamo da je žena na fotografiji prostitutka, i zašto je i ona zamućena. Iz izvora u policiji doznajemo da je žena na slici bila pod mjerama praćenja kao akterica afere "elitna prostitucija", koja je 2011. krenula iz salona za masažu u Domu sportova. 

Baš ovih dana, kako tvrdi glavni državni odvjetnik, istraga te afere bliži se kraju. A u toj je aferi, podsjetimo Milijan Brkić osumnjičen za odavanje podataka prostitutkama pod nadzorom. A čiji je kum, Blaž Curić, inače vozač ministra Tolušića, osumnjičen da je Franji Vargi javio da mu se sprema uhićenje. Fino društvo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo