prilika za ispravak / Deset medalja uz minimalna ulaganja, dok političarima i strankama hrpe novaca i nikakvi rezultati

Put do uspjeha mnogim olimpijcim može biti olakšan, ako država počne financirati vrhunske sportaše barem onoliko koliko financira rijetko vrhunske političare

22.8.2016.
19:25
VOYO logo

Deset medalja osvojeno je u teškim okolnostima na ovogodišnjim Olimpijskim igrama. Individualci poput jedriličara dobro znaju da državna potpora u idućem olimpijskom ciklusu može biti veća.

"Mi sportaši koji nemamo neke velike sponzorske ugovore i živimo od tih stipendija, nemamo mogućnost za dignit kredit i kupit stan, osim ako nam grad ne dodijeli. Tako da ti novci koji dobivamo, da su veći, svima bi nam olakšalo život", kazao je Tonči Stipanović, osvajač srebrne medalje na OI u Riju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok brončana Blanka Vlašić ne želi komentirati politiku, izravan je predsjednik Saveza pod kojim su osvojene čak tri medalje.

"Politika mora stavit okvir i kazati što želi, pa makar odgovor bio i ne. Ali onda oni koji će se nastaviti baviti sportom za Tokio, onda će biti svjesni s čim raspolažu pa neka idu sami u rizik", istaknuo je predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se nema što slikati s političarima boksaču Filipu Hrgoviću već je predložio njegov otac, uvjeren da država mora činiti više. 

Za usporedbu, za svakog zastupnika koji uđe u Sabor političke stranke dobivaju 180.000 kuna, a osvajači olimpijskih medalja tek 104.000. Prosječna zastupnička plaća je 15.000 kuna, dok vrhunski sportaši, i to njih tek 200 u prošlom olimpijskom ciklusu, dobivaju stipendiju od 7.000 kuna. Građani se mahom slažu da su zasluge olimpijaca za zemlju i njezin ugled neusporedivo veće od političara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska zaostaje i u usporedbi sa susjedima - srpskim osvajačima zlata ide čak 50.000 eura, dok je jedina kosovska osvajačica zlata dobila čak 100.000 eura. Dosta govori i to što proračun Hrvatskog olimpijskog odbora u olimpijskoj godini iznosi 121 milijun kuna što je tek 0,1 posto državnog proračuna, s tim da taj novac ne ide od poreznih obveznika jer se sport financira većinom od igara na sreću.

"Stalno se priča kako su nam proračuni mali, a onda se toliko izdvaja, tolike plaće imaju saborski zastupnici. Svako malo se mijenja cijeli vozni park. Koliko novaca ode da bi oni uživali u najnovijim autima? Mislim, sustav se sigurno treba promijeniti", zaključio je Tonči Stipanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do Igara u Tokiju ima pune četiri godine - jedan mandat Vlade. Tko god preuzme ključeve Banskih dvora trebao bi se pobrinuti da do polaska u Japan niti jednom vrhunskom sportašu u Hrvatskoj ništa ne nedostaje. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo