najavio veliku promjenu / Danas je svjetski dan borbe protiv raka: Ministar Beroš: 'Hrvatska ima vrhunske stručnjake'

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

'Našu misiju nastavljamo kroz sveobuhvatnu reformu zdravstva stvarajući, među ostalim, najbolju moguću obranu za naše građane i pacijente u borbi protiv raka'

4.2.2024.
11:35
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

"Simbolično, povodom Svjetskog dana borbe protiv raka po prvi put u javni zdravstveni sustav uvodimo sustavno praćenje ishoda liječenja i uspostavu registara", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Uvođenjem sustavnog praćenja ishoda liječenja omogućuje se i evaluacija ishoda liječenja pojedinim lijekovima i bolja povezanost sudionika u zdravstvenom sustavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska ima visoku dostupnost lijekova, vrhunske stručnjake, a praćenje ishoda liječenja pridonijet će povećanju učinkovitosti i kvalitete javnog zdravstvenog sustava, otvaranju prostora za nove terapijske opcije i posljedično financijsku održivost. To znači i uspješniju borbu protiv glavnih javnozdravstvenih problema i zadovoljstvo pacijenata. Mijenjamo paradigmu, u središte zdravstvenog sustava stavljamo pacijenta i sustav prilagođavamo njegovim zdravstvenim potrebama, a u središte zdravstvenih procesa stavljamo ishode liječenja", dodao je ministar zdravstva.

Image
'ALARMANTNA KRIZA' /

Prijeti nam urušavanje zdravstva? Liječnica otkrila zapanjujuću brojku: 'Beroš omogućuje prelijevanje novca iz naših u tuđe džepove'

Image
'ALARMANTNA KRIZA' /

Prijeti nam urušavanje zdravstva? Liječnica otkrila zapanjujuću brojku: 'Beroš omogućuje prelijevanje novca iz naših u tuđe džepove'

Reorganizacija sustava

Osim preventive, ulaže se u infrastrukturu i opremu. Ugovorena je povijesna nabavka 21 linearnog akceleratora i pripadajuće opreme za javni zdravstveni sustav dok se financijsko izdvajanje sustava za posebno skupe lijekove kontinuirano povećava. Sve ove aktivnosti prati reorganizacija zdravstvenog sustava kroz jačanje primarne zdravstvene zaštite i uloge domova zdravlja, te reorganizaciju bolničke zdravstvene zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U segmentu informatizacije sustava, uvedena je onkološka uputnica. Rezultati promjene organizacije rada se već u ovoj fazi reforme vide značajnim smanjenjem čekanja za ne hitne dijagnostičke postupke, a uvođenje onkološke uputnice je pokazalo obradu onkološki suspektnih pacijenata u roku od 4 do 7 dana.

Istovremeno se ulaže i u razvoj ljudskih potencijala u zdravstvu, povećavaju se materijalna prava zaposlenih u sustavu zdravstva, ujednačava složenost radnih mjesta, te se omogućava profesionalni razvoj stručnjaka u zdravstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planom su osigurane nove 882 specijalizacije i 352 uže specijalizacije za doktore medicine u bolničkom sustavu, a dodatnim zakonskim izmjenama regulacija ugovornog odnosa liječnika na specijalizaciji.

"Unatoč izazovnim vremenima, uz ostale javnozdravstvene prioritete, ova Vlada jasno ustraje u važnosti provođenja Nacionalnog strateškog okvira protiv raka, što je demonstrirano i Nacionalnim planom oporavka i otpornosti u kojem su predviđene brojne aktivnosti u vrijednosti 340,3 milijuna eura. Našu misiju nastavljamo kroz sveobuhvatnu reformu zdravstva stvarajući, među ostalim, najbolju moguću obranu za naše građane i pacijente u borbi protiv raka", zaključio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: U zadarsku bolnicu stigle kape koje hlade vlasište oboljelima od raka: 'Smanjuje mogućnost ispadanja kose'

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo