ČELNIK PRVOG HRVATSKOG 'TAX FREE' GRADA ZA NET.HR: / Kako smo odlučili ukinuti poreze i komunalnu naknadu i što je tome prethodilo...

Image
Foto: PIXSELL/Thinkstock

Gradska uprava Grada Bjelovara najavila je projekt prema kojem se od 1. siječnja 2018. ukidaju porezi i komunalne naknade za sve novopridošle investitore.

24.10.2017.
19:54
PIXSELL/Thinkstock
VOYO logo

Poticanje gospodarstva, poticanje zapošljavanja, ulaganje u obrazovanje i cjeloživotno učenje, poticanje proizvodnje, izgradnja novih škola, vrtića, sportskih dvorana, bolja zdravstvena usluga, reforma poreznog sustava, razvoj poljoprivrede i ruralni razvoj, poticanje domaće inovativne proizvodnje - samo su neka od obećanja hrvatskih političara koja su obećali narodu prije samih izbora. No tek rijetki svoja obećanja zaista provode u djelo.

Jedan od takvih svakako je gradonačelnik Bjelovara, HSLS-ov Dario Hrebak, koji nakon uvođenja e-računa, aplikacije Gradsko oko uz pomoć koje građani prijavljuju štetu koja bi trebala biti sanirana i naširoko hvaljenog 'bjelovarskog doručka' zbog kojeg se svi osnovnoškolci na području Grada hrane isključivo proizvodima domaće proizvodnje, sada ispunjava još jedno predizborno obećanje koje je bilo jedno od ključnih dijelova njegova viđenja 'pametnog grada'. A to je odluka prema kojoj će se svakom poduzetniku koji odluči svoj kapital uložiti baš u ovaj grad, omogućiti poslovanje bez plaćanja poreza i bez plaćanja komunalnih naknada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ja sam dobio izbore na temu 'pametnog grada' i smatram da je moja odgovornost ispuniti ono što sam građanima obećao jer sam dobio njihovo povjerenje. Gradonačelnik sam velikog grada i smatram da on mora pozitivno rasti te da moramo mijenjati način razmišljanja političara i samo politiku te je usmjeriti na rad za građane i opći boljitak. Moj cilj je da ovakvim potezima ukažem i drugima da nije sve u potrošnji već da je ključ u razvoju', rekao je za Net.hr gradonačelnik Bjelovara, Dario Hrebak.

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

ODLUČILI BITI PRVI ‘TAXFREE’ GRAD U HRVATSKOJ: ‘Bilo bi dovoljno da 20 malih poduzetnika zaposli po deset osoba’

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ODLUČILI BITI PRVI 'TAXFREE' GRAD U HRVATSKOJ: /

'Bilo bi dovoljno da 20 malih poduzetnika zaposli po deset osoba'

Image
ODLUČILI BITI PRVI 'TAXFREE' GRAD U HRVATSKOJ: /

'Bilo bi dovoljno da 20 malih poduzetnika zaposli po deset osoba'

Na donošenje odluke utjecalo pitanje jednog poduzetnika

Ukidanjem poreza za sve nove investitore nadaju se da će omogućiti nova zapošljavanja i investicijski bum, ali i uvelike olakšati poslovanje poduzetnicima. Bjelovar će tako od sljedeće godine postati prvi 'tax free' grad u Hrvatskoj koji će omogućiti svim novim poduzetnicima i investitorima da prve tri godine ne plaćaju komunalnu naknadu, uz uvjet da zaposle više od 10 ljudi'. Također, Grad će investitorima dati i zemlju koju mogu besplatno koristiti prvih pet godina, a ako se nakon isteka tog roka odluče na kupnju zemlje, mogu je otkupiti. U slučaju da ne žele kupiti zemlju, iz Grada ističu da je imaju pravo koristiti 50 godina. Kontrolu tvrtki obavljat će putem HZZO-a i HZMO-a.

'Na ovakav potez smo se odlučili nakon što je prije nekoliko mjeseci došao jedan veliki investitor te nas tražio da mu kažemo razloge zbog kojih bi on ulagao na području Bjelovara, a ne recimo na području okolnih gradova poput Varaždina, Križevaca ili Koprivnice. Svoju slabost smo shvatili kao priliku', ispričao nam je te dodao kako je tada shvatio da poduzetništvo mora imati prioritet pred potrošnjom za koju se svi zalažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri mjeseca pomnih računica

Osim zapošljavanja, poduzetnici će inputom troškova poboljšati uvjete rada, kao i plaće radnika. Gradonačelnik Hrebak ističe kako su ovoj odluci prethodili brojni sastanci, računice i savjeti stručnjaka sve s ciljem stvaranja održivog sustava. Analiza isplativosti trajala je puna tri mjeseca, a na kraju su se ipak odlučili na ovaj rizik za koji smatraju da će im se dugoročno isplatiti. Na ruku im ide i činjenica da od sljedeće godine jedinice lokalne samouprave zbog novog Zakona mogu računati na veće iznose na svojim računima, no nije to jedini razlog zbog kojeg su se odlučili na ovakav potez.

Da bi namaknuli troškove koje će izgubiti, a koji će biti između tri i četiri milijuna kuna, gradonačelnik napominje kako će veće snage i napore uložiti i u apliciranje projekata na europske fondove kako bi što više manjih projekata sufinancirala Europska unija, a ne sam Grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Potez koji bi ga mogao koštati fotelje?

Iako mu, kako je naglasio, stariji kolege govore da bi zbog ovog poteza mogao izgubiti izbore, Hrebak kaže kako se takvog scenarija ne boji već mu je drago što on može biti taj koji potiče na promjene. Nada se da će i drugi slijediti njegov primjer.

'Vrijeme je da se nešto pokrene i želim da prvi u tome bude Bjelovar. Vrijeme je da promijenimo način razmišljanja. Ovakvim pristupom poduzetništvu otvorit će se nova radna mjesta, stvorit ćemo nove vrijednosti koje nam moraju biti prioritet. To što ćemo izgubiti nekoliko milijuna kuna u proračunu ne gledam kao gubitak već kao dobitak u vidu zadovoljnih mladih ljudi koji će moći pronaći posao u Bjelovaru', rekao je zadovoljan gradonačelnik koji je danas primio poziv još jednog poduzetnika ohrabrenog ovom inicijativom Grada koji je odlučio sljedeće godine izraditi tvornicu koja će u početku zapošljavati 20-ak radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe da su u gradskoj upravi svjesni da će na ovaj način ispočetka ostati bez određenih prihoda u gradskom proračunu, ali računaju da će se to s vremenom isplatiti zbog većeg zapošljavanja.

'Kad već ne možemo dovesti neke velike investicije u Bjelovar, bilo bi dovoljno da 20 malih poduzetnika zaposli po deset osoba, da se poveća konkurentnost i da svi zajedno u toj konkurentnosti nastave rasti', rekao je Hrebak i naglasio da Grad Bjelovar želi biti otvoreniji i povoljniji prema poduzetnicima, a ne im biti prepreka u novim investicijama', rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poticanje zapošljavanja

Grad Bjelovar već punih šest godina nije imao novih investicija pa je stoga vrijeme, kako napominje gradonačelnik, da se pokrene žila kucavica gospodarstva - proizvodnja. Statistika pokazuje da je nezaposlenost na području Bjelovara pala s 18 na 11 posto, no zaposlenost nije rasla još od 2008. godine. Gradonačelnik Hrebak odlučio je tome stati na kraj.

'Građani će biti zadovoljni jer će biti zaposleni. Ja jesam liberalnog svjetonazora i meni je sasvim noramalno da privlačimo poduzetnike. Upravo smo iz tog razloga razvili koncept pametnog grada, koristimo EU fondove kojima ćemo nadomjestiti neka sredstva koja ćemo izgubiti na početku ovog projekta', kazao je Hrebak te dodao kako je jedan od ciljeva koje planiraju ispuniti u skorije vrijeme potpuna informatizacija gradske uprave što će utjecati na smanjenje troškova ovog aparata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulaganje u poduzetništvo je budućnost

Od prve najave ovog projekta javilo se petero poduzetnika koji planiraju graditi poslovne hale na gradskom području, a koje će zapošljavati između 20 i 30 ljudi.

'Mnogi gradonačelnici i župani smatraju kako je za razvoj nekog područja potrebno povećati potrošnju i ulagati u društvene djelatnosti. Mi želimo ulagati u razvoj poduzetništva. Želimo da što više domaćih i stranih poduzetnika investira na našem području, da ulažu u Bjelovar. Po mome mišljenju, ovo je dobitni recept koji će se uskoro pokazati kao najbolja moguća odluka, a onda će i drugi nastaviti ovim putem', zaključio je gradonačelnik Hrebak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olakšice će od 1. siječnja iduće godine moći koristiti svi investitori, domaći i strani, iz proizvodne, prerađivačke, poljoprivredne i turističke djelatnosti.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo