HRVATSKI GRAD UKINUO POREZE I KOMUNALNU NAKNADU: / Prvi domaći 'tax free' grad postao je raj za poduzetnike

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Gradske vlasti u Bjelovaru odlučile su kako će svakome tko donosi kapital u taj grad ili planira novu investiciju, maksimalno izaći u susret.

23.10.2017.
12:34
Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

Bjelovarski gradonačelnik, Dario Hrebak, je pojasnio kako odluka znači da poduzetnici "prve tri godine neće uopće plaćati komunalnu naknadu, ako zaposle više od 10 ljudi", a osim ovoga, Grad će im dati i zemlju. "Pvih pet godina ne mora plaćati uopće zemlju, a kasnije ako želi kupiti zemlju može je kupiti, ako ne želi, 50 godina ima pravo građenja na toj zemlji", rekao je Hrebak za Dnevnik Nove Tv.

Bjelovar bi od iduće godine trebao postati prvi tax free grad u Hrvatskoj. Taj potez će značiti i čak četiri milijuna kuna manje u gradskoj blagajni, no, uvjereni su u Bjelovaru, odluka da poduzetnicima izađu u susret će im se na kraju višestruko isplatiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim zapošljavanja, poduzetnici će inputom troškova poboljšati uvjete rada, kao i plaće radnika.

"Ovakva odluka tvrtkama u startu štedi oko milijun kuna. Imamo prevelik parafiskalni aparat i tu parafiskalnu presiju. Ne može se stalno čekati državu, može se reagirati i na lokalnoj razini", rekao je investitor Davorin Štetner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od nove godine kreće i novi Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave koji lokalnim vlastima ide na ruku jer će ubirati prihod od poreza na dohodak, kao i onaj od oporezivanja kamata na štednju pa je vjerojatno da će u budućnosti biti još više gradova koji će se odlučiti na ovakav potez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo