Regionalni problem / Čelnici regije zbog Agrokora na Bledu: 'Očito nas jedino zajednički problem može natjerati na suradnju'

Ministrica gospodarstva Martina Dalić danas se na Bledu sastala s kolegama iz Slovenije, BiH, Srbije i Crne Gore

17.4.2018.
19:50
VOYO logo

Postizanje načelnog sporazuma nagodbe za Agrokor Vlada je, očekivano, nahvalila. No dosad se malo čulo što o tom dokumentu misle ministri susjednih zemalja, na čijem tržištu Agrokor također posluje. Ministrica gospodarstva Martina Dalić danas se na Bledu sastala s kolegama iz Slovenije, BiH, Srbije i Crne Gore.

Oni su Agrokor nazvali regionalnim problemom, a dijele li optimizam Banskih dvora da je koncern već spašen, iako nagodba još nije potpisana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo osigurati da se cjelokupan sustav Agrokora sa svim njegovim sastavnicama vrati u normalno poslovanje, kako bi se mogle razvijati kompanije koje posluju u Hrvatskoj, ali isto tako i sve Agrokorove kompanije koje posluju u susjednim državama", poručila je ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić. 

Iako je krenuo iz Hrvatske, problem oko Agrokora, složili su se svi ministri, regionalni je problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nas, izgleda, jedino zajednički problem i, muke i brige mogu natjerati na ovakav vid suradnje i mislim da ono može biti dobar model za rješavanje i drugih otvorenih pitanja između naših država", kazao je potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić.

A optimizam se brzo proširio. "Unazad nekoliko mjeseci stanje se stabilizira, odljeva radne snage nema", kazao je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, dok je Zdravko Počivalšek, slovenski ministar za gospodarski razvoj, dodao kako se sada "lakše diše". Ipak sumnjaju da će najveći vjerovnici u Agrokoru i ostati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Banke obično nisu zainteresirane za dugotrajno i dugoročno zadržavanje u vlasničkim strukturama, to je osobina banaka", rekla je ministrica Dalić. 

"Ne vjerujem da će ruske banke i američki fondovi odlučiti dugoročno se baviti ovim poslom, ali sasvim sigurno da će imati interes da povećaju vrijednost kompanije", dodao je potpredsjednik Vlade Srbije, Rasim Ljajić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti interes imaju sve države regije. Sve su dale potporu dosadašnjem procesu te se sada čeka novi Agrokor i prvi potezi većinskih vlasnika, Rusa.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo