Buket cvijeća Jadranki za ukidanje bolnica

26.4.2010.
16:22
VOYO logo

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović predstavio je dokument Nastavak reforme zdravstvenoga sustava u sklopu gospodarskih mjera, a na predstavljanju je bila i premijerka Jadranka Kosor.

U njemu su predviđene uštede veće od 100 milijuna kuna, i to kroz objedinjavanje različitih zagrebačkih bolnica u veće sustave, smanjenje broja zaposlenih i racionalizaciju njihovog poslovanja, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milinović je također najavio da će u sustav dopunskog zdravstvenog osiguranja biti uveden prihodovni cenzus, pa će se nakon potrebnih zakonskih izmjena broj osiguranika kojima je dopunsko plaćala država smanjiti s 1,250.000 na 880.000.

Prihodovni cenzus neće vrijediti samo za stopostotne invalide, redovne studente i učenike, te darivatelje krvi i organa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dio osiguranika iz skupine nezaposlenih, poljoprivrednika, osoba s invaliditetom i hrvatskih ratnih vojnih invalida, policu dopunskoga zdravstvenog osiguranja morat će plaćati sami", objasnio je Milinović.

Umjesto sadašnjih 16, Zagreb bi organizacijski uskoro trebao imati samo šest bolnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo smanjenjem broja članova uprava sa 162 na 52 člana uštedjet ćemo 7,5 do 13,5 milijuna kuna za plaće u Zagrebu", istaknuo je ministar Milinović na prezentaciji mjera ušteda.

KBC-u Zagreb pripojila bi se sadašnja Klinika za plućne bolesti Jordanovac, a Klinička bolnica Sestara milosrdnica, Klinika za tumore, Klinika za dječje bolesti Sestara milosrdnica i Klinika za traumatologiju objedinile bi se u Sveučilišnu bolnicu Sestara milosrdnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kliničkoj bolnici Merkur pripojila bi se i Sveučilišna klinika Vuka Vrhovca.

Klinička bolnica Sveti Duh, Dječja bolnica Srebrenjak, Specijalna bolnica za plućne bolesti u Rockfellerovoj i Specijalna bolnica za zaštitu djece s neurološkim i motornim smetnjama Goljak postat će dio buduće Kliničke bolnice Sveti Duh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sastav Psihijatrijske bolnice Vrapče ući će i psihijatrijska bolnica Sveti Ivan te Specijalna bolnica za psihijatriju djece i mladeži u Kukuljevićevoj.

Bez većih promjena proći će samo Klinička bolnica Dubrava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatna ušteda bila bi napravljena kroz smanjenje administrativnog osoblja, i to oko 30 milijuna kuna, a u roku od godine dana kroz smanjenje tehničkog osoblja trebalo bi se uštedjeti dodatnih 100 milijuna kuna, piše Jutarnji list.

Prethodni članci:

arti-201003170104006 arti-201003160721006 arti-201002120234006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike