u iščekivanju odluke / Britanski stručnjak otkriva detalj bitan za izručenje Ivice Todorića

Hoće li Ivica Todorić sve izjave hrvatskih političara iskoristiti kao dokaz političkog progona? I dok gotovo svakodnevno politika o njemu bruji - svi oni u glas poručuju isto - političkog progona u Hrvatskoj nema!

9.11.2017.
18:47
VOYO logo

Nikakvih obaveza Ivica Todorić danas nije imao. Jučer se javio policiji. Pred našim kamerama prošetao se sa suprugom.

Danas od njega - ni traga ni glasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanski odvjetnik koji je zastupao srpsku vladu u postupku izručenja bivšeg dužnosnika BiH Ejupa Ganića - s posebnom pozornošću svih ovih dana prati slučaj Todorić. 

"Sve ovisi o tome koliko su mu čvrsti argumenti. Očito će igrati na kartu političkog progona. Ne znam baš puno primjera iz povijesti da je bio primjer političkog progona. Teško je to dokazati. Njegov odvjetnički tim imat će težak posao da to dokaže", kaže odvjetnik Toby Cadman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjesni da svakom izjavom to mogu i potencirati - i politika i tužiteljstvo uvjeravaju u isto, pa tako i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan tvrdi da ovdje nema govora o političkom progonu. 

"Mislim da je svakome jasno tko živi u republici Hrvatskoj da u Republici Hrvatskoj političkih progona nema", rekla je potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraga u aferi Agrokor još nije pravomoćna. Jer na sud sve žalbe još nisu stigle. 

"Mi još uvijek čekamo da te žalbe stignu, a što se tiče same procedure, mogu reći da o žalbama odlučuje sudac istrage", kaže glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za to vrijeme, Todoriću su pravila jasna. 

Pušten je uz jamčevinu ali i stroge uvjete: 100 tisuća funti, elektronički nadzor i obavezno javljanje u policiju tri puta na tjedan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanski odvjetnik vjeruje kako se odluka neće donijeti na saslušanju zakazanom za pet mjeseci jer se ona mora napisati. A kakva god bila, i na nju se može žaliti.

"Ako se žali protiv te odluke, i viši sud potvrdi žalbu, onda još barem tri, četiri mjeseca mora proći da se to sve završi, što u konačnici znači kraj sljedeće godine", kaže odvjetnik Toby. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Todoriću su zakazana tri raspravna dana, iako se inače sve radi uglavnom na jednom. Ako zatraži politički azil, u Hrvatsku ne može biti vraćen.

Naš reporter Goran Latković javio se uživo iz Londona i otkrio nam najnovije detalje s britanske adrese Ivice Todorića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo