BRAT JEDINE HRVATSKE DŽIHADISTICE DORE BILIĆ: / 'Odlučni smo joj pomoći. Ona na nas uvijek može računati'

Image

"Da će biti nezgodno s obzirom na okolinu, to nitko ne dvoji. Meni kao bratu je draže da je ona tu nego tamo u Siriji.

1.3.2019.
20:49
VOYO logo

Nakon što se doznalo da je Dora Bilić, hrvatska državljanka koja se 2012. godine pridružila ISIL-u, posljednji put viđena prije dvadesetak dana u selu Baguz, posljednjem uporištu IS-a, njezin brat Antun Bilić potvrdio je Slobodnoj Dalmaciji da su prijavili hrvatskoj diplomaciji najnovije spoznaje o njoj.

Image
VELIKA BITKA ZA UNIŠTENJE ISIS-a: /

U ovim trenucima traju žestoke borbe za prijestolnicu kalifata u kojoj živi Dora Bilić, hrvatska džihadistica

Image
VELIKA BITKA ZA UNIŠTENJE ISIS-a: /

U ovim trenucima traju žestoke borbe za prijestolnicu kalifata u kojoj živi Dora Bilić, hrvatska džihadistica

Može računati na obitelji

"Obavijestili smo ih pismenim, elektroničkim putem i dobili odgovor da će poduzeti sve što je u skladu s njihovim mogućnostima i diplomatskim protokolima. Ne znam što smo još drugo mogli učiniti", kazao je Bilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On nije mogao precizirati svoj posljednji kontakt s Dorom, ali napominje da mu se sestra može javiti na iste adrese kao nekada. Sam slučaj je za obitelj prebolna rana, oni ni ne raspolažu informacijom koliko djece Dora danas ima, s kim je u braku i slično.

Međutim, oni su joj odlučni pomoći i žele da zna kako na njih uvijek može računati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da će biti nezgodno s obzirom na okolinu, to nitko ne dvoji. Meni kao bratu je draže da je ona tu nego tamo u Siriji. Volio bih da njoj bude bolje, a ja ću se sa svojim djelima sam nositi", kratko je poručio Antun Bilić.

Oduzimanje državljanstva

U ovom trenutku Sirijske demokratske snage počele su napad na ostatke Islamske države koje je svedeno nakon borbi na četvorni kilometar. U nekim zemljama supruge džihadista će biti procesuirane, a postoje i prijedlozi da im se oduzme državljanstvo što nije moguće u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema važećem Zakonu o državljanstvu, ono se može oduzeti u tri slučaja – otpustom, odricanjem i međunarodnim sporazumima, a slučaj tzv. džihadističkih nevjesti ne potpada pod to.

"Oduzimanje državljanstva poznato je kao institut, ali iz svoje dugogodišnje prakse ne znam je li to ikada primijenjeno, računajući i bivšu državu. Pa nije čak ni prema Anti Paveliću ili Draži Mihailoviću 1945. godine. Ja ne vjerujem da bi se uopće upustili u takav postupak, bez obzira na to radilo se o najtežim djelima protivnima međunarodnom pravu i čovječnosti, uključujući i genocid", kaže poznati hrvatski odvjetnik Veljko Miljević za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo