VELIKA BITKA ZA UNIŠTENJE ISIS-a: / U ovim trenucima traju žestoke borbe za prijestolnicu kalifata u kojoj živi Dora Bilić, hrvatska džihadistica

Image

U Siriji je u tijeku uspješno oslobađanje grada Al-Mayadina, trenutačnog glavnog grada kalifata, terorističke organizacije Islamske države.

8.10.2017.
16:59
VOYO logo

Al-Mayadin, koji se nalazi istočno od Deir Ez-Zora u dolini rijeke Eufrat, treća je po redu prijestolnica ”kalifata” u Siriji, nakon što se vodstvo terorističke organizacije Islamske države povuklo iz Rake i Deir Ez-Zora, a uspješnu vojnu kampanju u ovim trenucima na tom području vode sirijska vojska uz potporu boraca libanonskog Hezbollaha i iranske revolucionarne garde, navodi Večernji list.

Al-Mayadin je i važno strateško područje jer snage koje ga budu kontrolirale imat će otvoren put za zauzimanje najvećih sirijskih naftnih polja Al-Omar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Al-Mayadin se s djecom nalazi i Dora Bilić

Međutim, ovaj grad je poznat i po tome što se u njemu nalaze i skoro svi borci iz BiH te ostalih zemalja bivše Jugoslavije, a spomenuti list navodi kako se upravo tu nalazi čak sedam osoba koje imaju hrvatsko državljanstvo. Od toga njih šestorica imaju dvojno državljanstvo i nikada nisu trajno živjeli u Hrvatskoj, dok samo jedna osoba posjeduje isključivo hrvatsko državljanstvo, a riječ je o već spominjanoj Dori Bilić, čija je aktivnost prije nekoliko godina uočena u Raki, gradu koji je tada bio jedno od glavnih uporišta ISIS-a. Ona je tamo bila sa suprugom, državljaninom BiH koji se pridružio džihadistima takozvane Islamske države.

Image
DORA (30) IZ UGLEDNE ZAGREBAČKE OBITELJI NAKON EKSTREMNE RADIKALIZACIJE POSTALA DŽIHADISTICA: /

'Iskorištena je za propagandu'

Image
DORA (30) IZ UGLEDNE ZAGREBAČKE OBITELJI NAKON EKSTREMNE RADIKALIZACIJE POSTALA DŽIHADISTICA: /

'Iskorištena je za propagandu'

Dora inače, potječe iz ugledne zagrebačke obitelji, a smatra se kako se radikalizirala kad se preselila u London i udala za svog prvog supruga koji se priključio radikalnim muslimanskim organizacijama. Njezin je prvi muž, Senad Avdić, navodno poginuo u borbama nakon čega se ona ponovno udala za jednog od pripadnika terorističke organizacije Islamske države. Prema ranijem izvješću SOA-e, Dora i njezin muž su u Raki 2014. i ranjeni, u napadima koalicijskih zrakoplova koji su bombardirali položaje ISIL-a. Međutim, prema izvještaju sirijske službe Senad Avdić u tom je napadu i poginuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idlib postao glavno uporište radikalnih islamističkih skupina

Prema informacijama sirijske sigurnosne službe Dora se sada nalazi zajedno sa svojom djecom upravo u Al- Mayadinu.

U međuvremenu, za provinciju Idlib koja je postala glavno uporište radikalnih islamističkih skupina u Siriji, turski predsjednik Erdogan je najavio kako će turska vojska uskoro krenuti u akcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, vojne kampanje tamo trenutačno provodi Oslobodilačka vojska Sirije, dok Turska želi osigurati primjenu sporazuma o takozvanim zonama deeskalacije, koje su na mirovnim pregovorima u Astani dogovorene između Sirije, Rusije, Turske i Irana. No, unatoč tome, veliki broj sirijskih pobunjeničkih grupa, među kojima su AL NusraFront i Ahrar Al Sham, odbijaju mirovni plan, za koji su se Rusija, Turska i Iran obvezali.

S obzirom da je Idlib glavno uporište radikalnih islamističkih skupina u Siriji, Rusija, Iran i Turska zajedničkim će snagama napasti ovo područje pa je tako samo dan nakon što je službena Ankara priopćila da je njihova operacija u ovom području neizbježna, objavljeno da su sukobi počeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turska vojska je razmijenila vatru s pripadnicima militanata Al-Qaide iz Sirije, a vrhunac se tek očekuje.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo