BIVŠI REKTOR O BANDIĆEVOM DOKTORATU: / 'Sveučilište traga za političkim tutorstvom među aktualnim polugama moći'

Image

'Ulizništvo ne smije opstati kao prihvatljivo. Akademski integritet znači predanost istini, a ne pojedinom političaru' još je oštriji bio Kregar

29.3.2019.
17:34
VOYO logo

Otvoreno pismo Senatu Sveučilišta protiv dodjele potpisalo je tisuću profesora, studenata i alumnija Sveučilišta u Zagrebu; a dodijeli su se žestoko usprotivile i više sastavnica; uključujući i onu najveću, Filozofski, kao i Fakultet političkih znanosti na kojem je Bandić diplomirao Općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu. I na fakultetu koji ga je predložio, Muzičkoj akademiji, očekuje se izvanredna sjednica Vijeća s obzirom na to da ju traži trećina članova.

Image
FILOZOFSKI PROTIV BANDIĆEVOG DOKTORATA: /

'Zaustavite dodjelu, ozbiljno ugrožava ugled Sveučilišta'

Image
FILOZOFSKI PROTIV BANDIĆEVOG DOKTORATA: /

'Zaustavite dodjelu, ozbiljno ugrožava ugled Sveučilišta'

Problemi su višetruki - od toga da je Bandić opterećen nizom optužnica i afera, do toga da je mimo svake akademske tradicije dodijeljivanje počasnog doktorata studentu koji je pohađao isto sveučilište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrada jer radi svoj posao?

Čak i ono što Muzička akademija navodi u svom prijedlogu, kako je Bandić pomogao Sveučilištu, a njima nakon godina lutanja osigurao zgradu, mnogi osporavaju ističući kako niti je Bandić svojim novcem kupio i preuredio zgradu, niti bi trebalo biti osobito izvanredno to što je gradonačelnik svečilišnog grada radio ono što mu je posao. Oni zlobniji bi podsjetili da je Bandić već rektoru Damiru Borasu i prorektoru Anti Čoviću uručio Nagradu Grada Zagreba (koja uz priznanje nosi i 50.000 kuna).

No bivši rektor kao najveći problem ističe što se nagrada dodijeljuje aktualnom prilično moćnom političaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj prijedlog, kao i određene novije dodjele, nipošto ne podižu ugled sveučilišta. Ali ne bih stavljao naglasak na konkretne osobe", samo na to da je posrijedi odraz generalno lošeg stanja na sveučilištu." rekao je Aleksa Bjeliš za DW i pojasnio:

Paradoksalno, tek se u prosvjedima osjeća zajedništvo Sveučilišta

"Sveučilišna uprava ne zna se suočiti, ili čak niti ne želi s dubinskim problemima te institucije. Već sam ranije isticao da ona ne funkcionira kao integrirana cjelina gdje svi zajedno promišljaju, usuglašavaju se pa i konfrontiraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akademski život se svodi na odnose na fakultetima koje mnogi vrijedni ljudi osjećaju kao svoj glavni domicil. Sveučilište im ne znači praktično baš ništa, a ta činjenica vremenom je dodatno eskalirala. U novije vrijeme se zajedništvo osjeća tek u ovakvim epizodama revolta prema upravi.

Tragaju za političkim tutorstvom

No ima i puno gorih problema od pitanja počasnih doktorata, samo ih treba prepoznati i suočiti se s njima. Što se tiče samih doktorata, stječe se utisak da sveučilište traga za političkim tutorstvom među dotičnim aktualnim polugama moći“, mišljenja je Bjeliš te upozorava da je "korist od takvog ponašanja je kratkotrajna, a štetne posljedice ostaju dugoročno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josip Kregar, profesor i bivši dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu, bio je dosta oštriji.

„Nitko ne bi smio biti u poziciji da kupuje počasni doktorat novcem iz javnog proračuna. Znajmo, gospodin Bandić je više puta izjavio da on može kupiti svako znanstveno i stručno mišljenje. Već i samo time posve se diskvalificirao za bilo kakvo sveučilišno priznanje. Zato je ovo naša velika sramota, kao i slučaj s Draganom Čovićem, jer ispadamo politički savitljivi i neprincipijelni“, drži Kregar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke dvojene počasne doktorate iz prošlog režima jednostavno komentira kako današnje krive odluke ne treba opravdavati onima iz prošlih režima. "Trebalo bi se ugledati na bolju praksu, a velika većina starih priznanja tog tipa – njih točno stotinu dosad – služe Zagrebu na ponos. Među njima je i niz dobitnika Nobelove nagrade.

"Zbog svega toga, a najviše zbog budućnosti kuće“, zaključio je Josip Kregar, "ulizništvo ne smije opstati kao prihvatljivo. Akademski integritet znači predanost istini, a ne pojedinom političaru. Nadajmo se da će svijest o tome prevladati pri odluci o ovom predmetu", zaključio je Kregar za DW.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo