BIVŠI PREDSJEDNIK ĆE SE CIJEPITI: / 'Ne mogu razumjeti da se mjere na nekoga primjenjuju, a na nekoga ne'

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Ivo Josipović: 'Sa zadovoljstvom mogu reći da se Europa pokazala kao dobar projekt'

21.12.2020.
16:30
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Bivši predsjednik Ivo Josipović komentirao je danas za N1 današnje odobrenje cjepiva EMA-e. "Koliko god bili kritični prema svakoj vlasti, pa tako i onoj u Europskoj uniji, mislim da ova krizna vremena najbolje pokazuju koliko je naš ulazak u Europsku uniju bio ispravan politički potez. Europska unija je pokazala ekonomsku solidarnost, pa je i Hrvatska jedna od zemlja koja će imati pristup sredstvima za krizna stanja. Sa zadovoljstvom mogu reći da se Europa pokazala kao dobar projekt", kazao je Josipović.

Dodao je da ga čudi tolika rezerviranost u odnosu na cjepivo. "Ali moje je očekivanje da će s vremenom sve više ljudi prihvaćati cjepivo kao razumnu mjeru. Ja ću se cijepiti čim to bude moguće", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZASTRAŠUJUĆE OTKRIĆE: /

Covid oštećuje pluća, srca, bubrege, ali i - testise; Jonjić: 'Ne stoji tvrdnja da je ovaj virus opasan samo za starije...'

Image
ZASTRAŠUJUĆE OTKRIĆE: /

Covid oštećuje pluća, srca, bubrege, ali i - testise; Jonjić: 'Ne stoji tvrdnja da je ovaj virus opasan samo za starije...'

Sankcije za kršenje mjera

Govoreći o novim, strožim mjerama Stožera, Josipović je rekao kako vjeruje da je sve ono što struka kaže dobro, ali i kako različiti stručnjaci različito misle. "Mislim da je Stožer u jednom trenutku nepotrebno skrenuo u političke vode i to je loše za njega. Tu su ugledni stručnjaci koji daju svoj doprinos. Sve one mjere koje će biti neophodne, vjerujem da bi imale prođu u parlamentu onom većinom koja je potrebna. Neke mjere su takve da bi se trebale donijeti određenim konsezusom. Da sam ja na mjestu premijera, pokušao bi postići veću političku suglasnost oko takvih mjera", rekao je Josipović.

Što se tiče činjenice da za slučaj da osoba nema propusnicu, nema ni sankcija. "Tu očito Vlada balansira i želi mjere s nekim efektima, ali se boji nekih društvenih posljedica. Mislim da je vrlo važno da se mjere primjenjuju jednako na sve. S jedne strane ja kao laik ne mogu razumjeti da se mjere primjenjuju na neke, a na neke ne. Ako su one nužne i potrebne, onda bi morale postojati sankcije za njihovo kršenje. Vrijeme u kojem mi prepoznajemo da su neke institucije, poput crkve, iznad zakona nisu dobre", ističe Josipović za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo