VEZA S RUSIMA / Bivši ministar Paladina po istragom. Prodavao imovinu IGH-a po tri puta jeftinijoj cijeni

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Paladina, kao predsjednik uprave te Kumrić i Đurić kao članovi Uprave oštetili su IGH za oko 250.000 eura, prodavši nekretnine ispod cijene IGH-ovih u zagrebačkoj Ulici Petra Grgeca 4. Prema njima radilo se o nekretninama čija je vrijednost bila procijenjena još 2012., a kada su ih prodavali 2016. nisu napravili novu procjenu

18.10.2023.
14:43
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Protiv bivšeg ministra graditeljstva Ivana Paladine otvorena je istraga kojom ga se tereti da je s još dvojicom bivših članova uprave IGH oštetio tvrtku prodajom njezinih nekretnina po tri puta nižoj cijeni od one tržišne, pišu 24 sata.

Prijavu je još prije tri godine podnio sam Institut građevinarstva Hrvatske (IGH) kojem je većinski vlasnik Sergej Gljadelkin, ruski partner s kojim se Paladina razišao. Uz Paladinu, koji je bio predsjednik uprave IGH, terete se i još dvojica bivših članova uprave Oliver Kumrić i Tomislav Đurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je jedna od 14 kaznenih prijava koju su Gljadelkinovi ljudi podnijeli, a sve ostale je odbacilo Državno odvjetništvo i sudci istrage. I ovu je odbacio DORH i sudac istrage Zdravko Majerović, no nakon žalbe Županijskog suda, ipak je pokrenuo istragu u kojoj će se dodatno sve ispitati.

Radi se o prodaji parkirno garažnih mjesta i poslovnih prostora u zgradi koju je na zagrebačkom Trnju IGH završio još 2008. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
komu ide obnova? /

Paladina na izlasku, tko ga mijenja? Premijer: 'Pričao sam ja s mnogima, vidjeli ste tek neke'

Image
komu ide obnova? /

Paladina na izlasku, tko ga mijenja? Premijer: 'Pričao sam ja s mnogima, vidjeli ste tek neke'

Iako su stanovi prodani, ostalo je neprodano spornih 10 garaža, parkirnih mjesta i poslovnih prostora. Tijekom 2012. godine, vještak je procijenio da ona vrijede skoro 374.000 eura, a uprava IGH na čelu s Paladinom ih je u konačnici 2017. prodala po ukupnoj cijeni od skoro 128.000 eura. Nakon što su nekretnine prodane po značajno manjoj cijeni te se na prvi pogled činilo kako je IGH oštećen, a novi novi detalji govore da je firma bila pred stečajem.

Na navedenim nekretninama je Erste Factoring imao hipoteku i prodajom su se oni morali namiriti. Erste je potraživao ukupno 2,2 milijuna kuna. IGH ih je namirio prodajom druge nekretnine, pa je ostao iznos od skoro 1,7 milijuna kuna na navedenim nekretninama u Ulici Petra Grgeca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za nekretnine se godinama nisu mogli naći kupci. A u odbačaju prijave je svjedočio i predstavnik Erstea koji je rekao da su oni sami pokušali prodati nekretnine po višim cijenama, ali nisu uspjeli naći kupca. Kada je IGH našao kupce za skoro 128.000 eura, zato su pristali da ih se namiri tom cijenom. Osim toga, Erste je pristao da se za 128.000 eura koje će dobiti od prodaje, odreknu i ukupnog duga od 1,6 milijuna kuna (oko 212.000 eura), Dakle, odrekli su se još više od 84.000 eura u korist IGH, samo da dobiju barem dio novca nakon što sami nisu uspjeli prodati sporne nekretnine. Za to postoji i suglasnost Erste Factoringa.

Iako su prvotno kaznene prijava odbačene, sada ponovno idu na postupak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od svih 15-ak kaznenih prijava koje je IGH dosad podnio protiv mene, Državno odvjetništvo ih je sve odbacilo. Nakon što je IGH preuzeo te postupke, suci istrage su isto sve odbacili. Odbačene su i njihove žalbe u svim slučajevima osim ovom gdje je također sudac istrage napravio odbačaj, a sada je vraćen na doradu. Apsolutno sam siguran da ćemo kolege i ja u daljnjem tijeku postupka dokazati da nismo počinili nikakvu štetu društvu. Potpuno suprotno, u okolnostima koje su bile smo napravili maksimalno dobar posao za tvrtku. Te nekretnine nisu mogle naći kupca 7-8 godina, prodavala ih je i bivša uprava putem raznih agencija. Uspjeli smo postići i da se tom prodajom namiri znatno viši dug prema vjerovniku, tako da nikakve štete nema" rekao je Paladina.

Paladina je dužnost ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne uprave, u čijem je resoru i obnova od potresa, preuzeo u ožujku 2022. nakon što je na osobni zahtjev dužnosti razriješen Darko Horvat, koji je u veljači 2022. uhićen zbog sumnji u nezakonitu dodjelu potpora malim poduzetnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paladina je pak razriješen ministarske dužnosti na vlastiti zahtjev u siječnju ove godine, a o njegovom odlasku počelo se nagađati krajem prošle godine, nakon što je premijer Andrej Plenković u emisiji ''A sada Vlada'' rekao da obnova ''ide nestvarno sporo''.

POGLEDAJTE VIDEO: Paladina nakon odlaska iz Vlade: 'Moja odluka nije nastala preko noći, duboko je promišljena'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo