IZNENAĐEN I DEKAN / VIDEO Bijes i tuga na FSB-u, inspekcija zatvorila menzu zbog visine stropa. SC: 'Žalit ćemo se'

Image
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Podršku studentima danas na roštiljadi došao je dati i bivši dekan FSB-a Tonko Ćurko koji kaže da je zbog svega ovoga bijesan i žalostan. Sve se dogodilo jučer usred ručka, menza je zatvorena do daljnjeg, a studenti kažu da im je na taj način 'prekinut' ručak

24.11.2022.
14:23
Neva Zganec/PIXSELL
VOYO logo

U tijeku je akcija pečenja roštilja ispred zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje zbog iznenadne obavijesti o zatvaranju menze na njihovom fakultetu.

Podsjetimo, kao što smo rano jutros izvijestili, među studentima popularna i jedna od najdražih menzi zatvorena je do daljnjeg zbog "nedovoljne visine stropa" - rekli su iz Studentskog zbora FSB-a. Osim njih, to je potvrdio i Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu koji su Državnom inspektoratu poslali dopis u kojem traže otvaranje studentske menze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naime kako stoji u Zapisniku o inspekcijskom nadzoru, studentski restoran zatvara se zbog visine stropa u radnom prostoru, minimalne potrebne visine definirane su u Pravilniku o zaštiti na radu za mjesto rada", stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik SZZG-a Ivan-Pavao Boras.

Image
ŠTO KAŽU IZ SZ-A? /

Studente dočekala neugodna vijest: Jedna od 'najdražih menza' više neće postojati? Razlog bizaran

Image
ŠTO KAŽU IZ SZ-A? /

Studente dočekala neugodna vijest: Jedna od 'najdražih menza' više neće postojati? Razlog bizaran

Nakon dignute hajke, na upit su nam odgovorili iz Ureda dekana FSB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uprava radi žurnog rješavanja navedenog problema za sada nije u mogućnosti odgovoriti na postavljena pitanja. Čim budemo imali konkretne informacije za javnost obavijestit ćemo vas promptno", stoji u dijelu odgovora.

Obratili smo se i ravnatelju Studentskog Centra u Zagrebu, Mirku Bošnjaku. Na strani je studenata te se nada najboljem mogućem rješenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od datuma izdavanja predmetnog Rješenja, u prostoru nisu rađene nikakve preinake niti je došlo do promjena u procesu rada. Studentski centar u Zagrebu će podnijeti žalbu na Usmeno rješenje Državnog inspektorata temeljem kojeg je privremeno zatvoren restoran na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Nadamo se da će se iznaći rješenje da se zaštiti interes studenata FSB-a", za Danas.hr rekao je ravnatelj SC-a.

Podršku studentima danas na roštiljadi došao je dati i bivši dekan FSB-a Tonko Ćurko koji kaže da je zbog svega ovoga bijesan i žalostan. Sve se dogodilo jučer usred ručka, menza je zatvorena do daljnjeg, a studenti kažu da im je na taj način "prekinut" ručak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim njega, pred studentima se pojavio i sadašnji dekan Zdenko Tonković koji kaže da je vrlo iznenađen postupkom DIRH-a.

Inspekcija u 14 objekata

Oko cijelog slučaja pitali smo i Državni inspektorat koji je zatvorio menzu. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Državni inspektorat; sanitarna, inspekcija rada (u području radnih odnosa i zaštite na radu), elektroenergetska inspekcija, inspekcija opreme pod tlakom i inspekcija zaštite okoliša po službenoj dužnosti, a sukladno Planu rada, nadziru subjekte – restorane za studentsku prehranu tzv. menze u cilju zaštite zdravlja studenata i zaštite zdravlja i sigurnosti radnika.

Državni inspektorat je inspekcijsko tijelo koje postupa sukladno zakonskim propisima te su inspektori u slučaju utvrđenih nedostataka i nepravilnosti dužni poduzimati zakonom propisane mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedom do sada utvrđenog u inspekcijskom nadzoru kod subjekta nadzora, Državni inspektorat će Rješenje o minimalnim uvjetima izdano od nadležnog upravnog odijela Grada Zagreba dostaviti na upravni nadzor Ministarstvu turizma i sporta zbog ocjene zakonitosti. Inspekcijski postupak je u tijeku.

Do ovoga trenutka navedene inspekcije koordinirano su obavile nadzore u 14 objekata navedene namjene. Za sve utvrđene nepravilnosti poduzete su zakonom propisane mjere", stoji u odgovoru DIRH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o ovoj temi važnoj za više tisuća studenata pogledajte u RTL-u Danas u 19 sati.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo