ŠTO KAŽU IZ SZ-A? / Studente dočekala neugodna vijest: Jedna od 'najdražih menza' više neće postojati? Razlog bizaran

Image

Studentski zbor FSB-a oglasio se na svom Facebook profilu sinoć navečer te pozivaju sve studente da se priključe akciji roštiljanja ispred faksa kako ne bi ostali gladni

24.11.2022.
8:49
VOYO logo

Studenti s menzama konstantno imaju probleme, a ono što je eskaliralo praktički preko noći je situacija na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Naime, studente popularno nazvanog FSB-a dočekala je neugodna vijest da su im vrata njihove menze koja posluje posljednjih 25 godina, iz tehničkih razloga zatvorena do daljnjeg.

Studentski zbor FSB-a oglasio se na svom Facebook profilu sinoć navečer te pozivaju sve studente da se priključe akciji roštiljanja ispred faksa kako ne bi ostali gladni. Pozivaju sve da se priključe u što većem broju kako bi se ovaj problem riješio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko cijele situacije oglasio se i Studentski Zbor Sveučilišta u Zagrebu. Od Državnog inspektorata zatražili su zahtjev za otvaranjem studentske menze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrde da menza od 2005. godine posjeduje minimalne tehničke uvjete za rad.

"Naime kako stoji u Zapisniku o inspekcijskom nadzoru, studentski restoran zatvara se zbog visine stropa u radnom prostoru, minimalne potrebne visine definirane su u Pravilniku o zaštiti na radu za mjesto rada", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KRONIKE IZ MENZE /

FOTO Studentska stvarnost: Možda su crvi ipak bili riža, ali na ovim fotografijama sigurno nije

Image
KRONIKE IZ MENZE /

FOTO Studentska stvarnost: Možda su crvi ipak bili riža, ali na ovim fotografijama sigurno nije

Iz SZZG-a kažu da je pravilnik donesen u Narodnim novinama 2013., a izmijenjen 2020. godine te da u tim izmjenama nema spomenutih nikakvih promjena u sklopu članka koji propisuje visinu stropa na radnom mjestu za pripremu hrane.

Pitaju se kako je moguće da je restoran onda uopće dobio radnu dozvolu i sve do sada normalno radio, a nije ispunjavao minimalne tehničke uvjete?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dotaknuli su se i toga da menza na FSB-u kruži među studentima kao jedna od "dražih" jer pružaju vrlo dobru uslugu, a osobito ne zaslužuje biti zatvoren u vrijeme kada postoje drugi studentski restorani koji i dalje redovito studentima pružaju nejestivu hranu, poput crva u menzama u Studentskom naselju Stjepan Radić.

Na kraju poručuju da se nadaju da će se poništiti navedeno Rješenje te da "neće proizvesti veće nezadovoljstvo i kulminirati prosvjedom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U redakciju Danas.hr javio se i student Marko kojemu je ovo zadnja godina studija na FSB-u. Vidno je frustriran te smatra da razlozi nisu opravdavajući.

"Znali smo da faks čeka preuređenje, zbog energetske obnove i zbog sanacije potresa, ali zatvaranje menze je jako naglo. Ovo s visinom stropa nije nikoga smetalo godinama i čudno je da se to sad odmah moralo zatvoriti", poručuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svoj službeni mail od faksa primio je sljedeću poruku pod kojom je potpisana Uprava Fakulteta.

"Studentski restoran na FSB-u iz tehničkih razloga do daljnjega neće posluživati hranu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Privatna arhiva
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo