pohlepa se obila o glavu / Bezobrazne cijene udaljile partijanere iz Splita: prazno još 6000 kreveta, gosti odlaze u okolna mjesta

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Otkako je Ultra Music Festival 2013. godine stigao u Split, među ponudom apartmana i soba zavladao je pravi kaos, posebice što se tiče cijena

13.7.2017.
15:21
Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

Iznenađujuća situacija u Splitu pred sam početak Ultre - u gradu je još uvijek čak 6000 nepopunjenih kreveta u apartmanima, piše Slobodna Dalmacija.

Tako je jučer u Splitu bilo nešto više od 21 tisuća gostiju, a grad ima ukupno oko 27 tisuća kreveta u svim oblicima smještaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se očekuje da će najveći dio gostiju koji dolaze radi "Ultre" stići u četvrtak i petak, pa će oni popuniti dio privatnih apartmana, činjenica je da se Split baš ovih dana prvi put jasno suočava sa stanjem o kojemu se godinama piše, govori i upozorava.

Ponuda apartmana i soba otkad je Ultra stigla u Split 2013. godine, rasla je mnogo brže nego zanimanje gostiju pa je pretekla potražnju. A ako apartmani nisu popunjeni čak ni za vrijeme Ultre, kad je grad krcat turistima, znači da su Splićani ipak pretjerali s kapacitetima, ističu turistički operativci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svatko tko dan prije "Ultre" u Splitu potraži smještaj, naći će ga bez teškoća jer nema agencije koja je prodala sve kapacitete koje je stavila na tržište.

"Sve je ove godine nekako previše mirno i tiho što se dolazaka tiče. Ne znamo čeka li nas možda sutra ludilo od dolazaka, ali za sada ima slobodnih soba i apartmana koliko god hoćete u Splitu. Privatni iznajmljivači vode neku totalno pogrešnu poslovnu politiku u kojoj su cijene "nabrijali" i do 300 posto veće od normalnih u vrijeme "Ultre" i ostali su prazni. Pa, nisu ljudi ludi plaćati 500 eura noć za dvije osobe u privatnom apartmanu, koliko su neki iznajmljivači tražili. Sada ih je uhvatila panika da će ostati bez gostiju pa su krenuli u nenormalno snižavanje cijena. Kod nas ništa nije normalno, pa su sada snizili cijenu na 250 kuna za apartman za dvije osobe u gradu, samo da nisu prazni", rekao je jedan ogorčeni vlasnik turističke agencije za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domaćini su zaista pretjerali, neki od njih povisivši cijene smještaja i do 400 posto, pa su se mnogi gosti odlučili smjestiti u okolnim mjestima - Podstrani, Kaštelama, Solinu, Trogiru i Omišu.

"Svi misle da će se u ta tri dana obogatiti, a zaboravljaju da je u pet godina "Ultre" u Splitu 10 tisuća apartmana više nego prije nje. Gostiju ima kao i prije, ali kapaciteta je previše. A svemu valja dodati i one koji se iseljavaju na nekoliko dana iz stana i na crno iznajmljuju partijanerima, oduzimajući goste legalnim iznajmljivačima koji plaćaju sva svoja davanja. Čak i nama u agencijama šalju mailove da im pošaljemo goste, iako nisu registrirani! Tome treba stati na kraj jer nikad ne znaju koga primaju u kuću, ni što će ako mu se nešto dogodi", ljutito je zaključila vlasnica jedne agencije, piše Slobodna Dalmacija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike