BEROŠ PRIZNAO DA JE IZNENAĐEN ŠTO VEĆ NIJE POKUPIO KORONU: / 'Dva puta sam se testirao i bio negativan'

Image
Foto: Lana Slivar Dominic/HINA/POOL

Liječnici su zabrinuti kako će na jesen razlikovati uobičajene virusne infekcije od koronavirusa: 'To je nešto što nas brine sve skupa'

18.8.2020.
23:33
Lana Slivar Dominic/HINA/POOL
VOYO logo

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je za Dnevnik Nove TV kako nastoje napraviti sve što je u njihovim mogućnostima da se pripreme za jesen. Tvrdi da epidemiologa ima dovoljno, ali s obzirom na pandemiju koronvirusa puno rade pa razmišljaju kako da im se pomogne. "Odlučili smo pokušati angažirati mlade liječnike koji su nedavno završili fakultet da budu pripomoć epidemiolozima, danas je dogovoreno da HZJZ pripremi tečajeve da ih osposobi za te poslove na terenu", kazao je Beroš.

Liječnici su zabrinuti i kako će na jesen razlikovati uobičajene virusne infekcije od koronavirusa. "To je nešto što nas brine sve skupa, ali će jedino struka moći dati detaljan i egzaktan odgovor što ćemo nastojati odraditi kroz ekspertnu skupinu", rekao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš se potpuno slaže s ministrom obrazovanja Radovanom Fuchsom koji je danas rekao da je nužna brza dijagnostika i zbog škola. "Potpuno se slažem s time, naši kapaciteti se povećavaju iz dana u dan, a isto tako prilagodit ćemo sustav upravo tim elementima, ali osim što je važna brza dijagnostika, važni su i specifični epidemiološki elementi unutar institucija", kaže Beroš.

Image
JE LI SITUACIJA U ZAGREBU ALARMANTNA? /

'Prvenstveno je to mlada, aktivna populacija'

Image
JE LI SITUACIJA U ZAGREBU ALARMANTNA? /

'Prvenstveno je to mlada, aktivna populacija'

Virus traži načine da preživi

Beroš je rekao i da bi bilo optimalno smanjiti broj novozaraženih kojih je samo u posljednja četiri dana gotovo 600. "U kontaktu sam s ministrima zdravstva okolnih zemalja. Svi se slažu da bi tu brojku trebalo smanjiti. U ovom trenutku epidemiološka slika je laka, nemamo puno teško obljelih ni hospitaliziranih, ali dolaskom jeseni to se može promijeniti. Zato je važno sada utjecati na okolnosti smanjujući faktore rizika koje smo detektirali poput noćnih klubova i nadamo se da će naše mjere donijeti rezultate."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da ga epidemiolozi e uvjeravaju da je situacija pod nadzorom. Kaže da mnogo novozaraženih dolazi iz rezervoara samoizolacije, što znači, tvrdi, da je situacija pod kontrolom. "Moramo biti spremni na sve. Virus je među nama i traži sve načine da preživi", kaže ministar.

Nabavljena cjepiva protiv gripe

Beroš je rekao da nema toliko puno kritika od strane ministara zdravstva zemalja koje prozivaju Hrvatsku zbog broja oboljelih. "I ti ministri su izloženi političkom pritisku da se smanji broj oboljelih, da se situacija smiri prije početka školske godine, moramo gledati to u tom kontekstu", objasnio je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe kako su uspjeli riješiti većinu zaostataka s pregledima u bolnicama kroz smjenski rad i rad vikendom. Kaže i kako je ove godine nabavljeno 100.000 doza cjepiva protiv gripe više, ali to nema veze s pandemijom već se nudila ta mogućnost. Dodaje i kako se nastoji osigurati dodatne doze s obzirom na to da znamo što nam slijedi.

Dva puta se testirao

Komentirao je i situaciju na Korčuli gdje se strahuje da bi žarište mogla biti proslava rođendana na kojoj je bila i pjevačica Nina Badrić s kojom se Beroš fotografirao. Kaže da je indirektno upoznat s tim slučajem jer je i sam fotografiran s pjevačicom koja je bila na tom rođendanu koji je bio 6. 8. na Korčuli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kontaktirao sam jutros epidemiologe, koji su mi rekli da nemaju spoznaje da je još osoba pozitivnih sa tog rođendana. Bilo je govora da su naši vaterpolisti zaraženi na tom rođendanu, ali oni su, prema mojim spoznajama na Korčulu došli tri dana ranije, tako da je ta mogućnost minimalna", rekao je Beroš.

Tvrdi da se testirao dva puta, i to serološkim testovima. "Oba puta sam bio negativan. Što me iznenadilo na neki način", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo