DOZVOLE ZA BAZNE STANICE: / 'Opljačkali su našu teleinfrastrukturu, neće i dalje pljačkati građane'

Image
4.5.2016.
12:45
VOYO logo

Ministarstvo graditeljstva još je 2009. ukinulo građevinske dozvole za antenske stupove baznih stanica. Miro Bulj je danas u Saboru zatražio da se pod hitno Pravilnikom o jednostavnim građevinama isključe antenski stupovi na zemlji i na krovovima te spriječi automatska legalizacija zatečenog stanja, a da se operaterima odredi rok u kojem moraju dostaviti suglasnost lokalne samouprave za postojeće lokacije ili s lokalnom upravom dogovori zamjenska lokacija.

Koga štiti Ministarstvo zdravlja?

Bulj upozorava da je ovih dana Ministarstvo zdravlja krenulo je u izmjenu Pravilnika o zaštiti od elektromagnetskih polja. U povjerenstvo za njegovu izradu ministar je imenovao predstavnika teleoperatera – predsjednika Udruge pokretnih komunikacija Hrvatske čiji je cilj, kao što piše na internetskoj stranici "promovirati financijski uspješne pokretne komunikacije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVI PRAVILNIK /

Jedina smo zemlja u Europi gdje za postavljanje bazne stanice ne treba građevinska dozvola!

Image
NOVI PRAVILNIK /

Jedina smo zemlja u Europi gdje za postavljanje bazne stanice ne treba građevinska dozvola!

Građani moraju imati dozvolu i za šupu i balkon

Zastupnik Mosta upozorava da se na taj način teleoperaterima omogućuje da izrađuju Pravilnik po kojem će obavljati svoju komercijalnu djelatnost, a pritom mogu svoje privatne interese nametnuti javnom interesu.

"Bilo bi normalno da Ministarstvo zdravlja pripremi prijedlog Pravilnika koji neće pogodovati teleoperaterima. Oni bi, kao i svi drugi koji po tom Pravilniku trebaju poslovati, svoje prijedloge i primjedbe trebali davati jedino u otvorenoj i transparentnoj javnoj raspravi.Ministarstvo ne bi smjelo izdati ni jednu novu dozvolu za baznu stanicu ukoliko teleoperater nema suglasnost lokalne samouprave za njezinu lokaciju. Takva bi se odredba vjerojatno i našla u novom Pravilniku da u njegovoj pripremi ne sudjeluju teleoperateri", navodi se u priopćenju kojeg je uputio Most.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Miro Bulj/Patrik Macek/PIXSELL

Dok se građanima naplaćuju građevinske dozvole za šupe i zatvaranje balkona, ističe Bulj, teleoperatere se pušta da postavljaju postrojenja kojima ostvaruju profit, bez da trebaju ishoditi građevinsku dozvolu.

Image
DRAMA U ZAGREBU: /

Građani blokirali cestu, jedan se vezao lancem za dizalicu

Poklonjena privilegija

Bulj kaže da takvu pogodnost teleoperateri nemaju nigdje u Europskoj uniji, ali da je nisu imali niti u Hrvatskoj kada su ulazili na naše tržište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekoliko su godina radili po sličnim propisima kakvi su u drugim zemljama, a onda im je netko 'poklonio' tu privilegiju. Trebalo bi preispitati motive onih koji su to učinili i pokrenuti pitanje njihove odgovornosti. Političari koji ne štitite javni interes građana koji ih plaćaju, nego štite privatni interes stranih kompanija vrše izdaju nacionalnih interesa. Ta praksa u Hrvatskoj mora napokon prestati", poručio je mostovac.

'Neka posluju kao u matičnim zemljama'

"Operateri će se vjerojatno žestoko protiviti tim promjenama jer će inače dio ogromnog profita koji su u Hrvatskoj zaradili za svoje inozemne vlasnike morati vratiti u investicije kojima će se ispraviti postojeće stanje", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključuje da je vrijeme da se konačno i u Hrvatskoj donesu zakoni po kakvima teleoperateri posluju kako u svojoj matičnoj, tako i u drugim zemljama.

"Opljačkali su našu teleinfrastrukturu koju su plaćali građani, Most im neće dozvoliti da i dalje pljačkaju hrvatske građane, tražimo samo da se ponašaju kao i u svojim državama, u Austriji, Njemačkoj i Švedskoj", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Elektromagnetsko zračenje u RH je strože regulirano nego u ostatku EU

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo