NOVI PRAVILNIK / Jedina smo zemlja u Europi gdje za postavljanje bazne stanice ne treba građevinska dozvola!

20.2.2015.
8:53
VOYO logo

''Riječ je o udaru na zdravlje ljudi'', upozorava Hrvatska udruga za zaštitu građana od elektromagnetskoh zračenja. Prema riječima Stjepana Peze, predsjednika Udruge, oni su se još krajem prošle godine obratili Ministarstvu zdravlja sa zahtjevom za razgovorom, no nikakav odgovor nisu dobili. U međuvremenu, donesen je novi pravilnik.

''Ni prošli pravilnik nije bio adekvatan, a ovaj je još nepovoljniji za građane. U područja povećane osjetljivosti sada spadaju samo zgrade poslovne i stambene namjene, škole, zdravstvene ustanove i slično, ali ne i čestice na kojima su ti objekti izgrađeni. Dakle, ograničenja u zračenju vrijede samo do zidova zgrade, ne i na ostatku čestice. Na primjer, u područje povećane osjetljivosti spada škola, ali ne i igralište pored škole. U slučaju radnika koji borave u području profesionalne izloženosti predviđeno je samo maksimalan broj od 40 sati tjedno, dok je prije bilo definirano na osam sati dnevno'', rekao je Slobodnoj Dalmaciji Stjepan Pezo ono što Udruga najviše zamjera novom pravilniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kombinaciji s propisima Ministarstva graditeljstva, stvar postaje još gora. Hrvatska je jedina zemlja u Europi gdje za postavljanje bazne stanice ne treba građevinska dozvola!

Ne postoji nikakva želja za razgovorom

Problem postaje veći i ako se uzme u obzir da velik broj objekata u zemljišnicima nije uredno proknjižen, odnosno praktički u papirima postoji samo čestica, bez zgrade na njoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi smo samo tražili od Ministarstva razgovor, odnosno da nam se objasne neke od ovih nedoumica, no nikakav odgovor nismo dobili. Naravno da smo svjesni da baznih stanica mora biti, mi smo za dogovor, no s druge strane ne postoji nikakva želja za razgovorom'', napominje Pezo.

U Europi je zaštita građana predviđena kroz više razina. Prije svega, uvijek se podrazumijeva javna rasprava. Sve zemlje, osim naše, predviđaju građevinsku dozvolu za bazne stanice, Slovenija je donijela poseban kodeks dobre prakse koji definira obveze teleoperatera kada je u pitanju lokalna zajednica, a u Italiji lokalna zajednica sama određuje dopuštene vrijednosti zračenja u okviru maksimalnih koje određuje država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kod nas'', upozorava Pezo, ''u sastavljanju pravilnika sudjelovale su osobe direktno interesno povezane s teleoperaterima. Riječ je o osobama koje su radile na raznim projektima za teleoperatere, pa se nameće pitanje je li pravilnik uopće regularan. Ta ista skupina je na zahtjev udruge odbila dati svoja imena i titule, što je protivno Zakonu o pravu na pristup informacijama!

U Ministarstvu zdravlja najavili su kako će uskoro poslati svoj odgovor na primjedbe u vezi s pravilnikom. http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/275456/Default.aspx

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo