Svi smatraju da su u pravu / Banožić pratio Milanovićevo obraćanje pa izjavio: 'Očekujem da se urazumi. Ako nisam u pravu neka ide na Ustavni sud'

Po završetku predsjednikovog obraćanja Banožić je zaključio kako je u pitanju čitana izjava koju je 'vjerojatno netko napisao iz PR tima'

6.7.2023.
21:51
VOYO logo

Obraćanje predsjednika Zorana Milanovića javnosti pratio je i ministar obrane Mario Banožić, i to iz studija RTL Danas gdje je gostovao zajedno s predsjednikom saborskog Odbora za obranu Franko Vidović gostovali su u studiju RTL-a.

Po završetku predsjednikovog obraćanja Banožić je zaključio kako je u pitanju čitana izjava koju je 'vjerojatno netko napisao iz PR tima'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDZ nema namjeru nikoga politizirati, pogotovo ne vojsku, što vidimo jasno iz proračuna i financijskog okvira koje Vlada ulaže u Hrvatsku vojsku nakon što je ona godinama bila zapuštena", kazao je Banožić.

Image
SUKOB OKO KANDIDATA VSOA-e /

Milanović: 'Odlučio sam upozoriti javnost na ozbiljnu prijetnju koju priprema Plenkovićeva Vlada'

Image
SUKOB OKO KANDIDATA VSOA-e /

Milanović: 'Odlučio sam upozoriti javnost na ozbiljnu prijetnju koju priprema Plenkovićeva Vlada'

'Ne možemo ići po babama i stričevima'

Na pitanje, udara li na Ustav i demokratski poredak zemlje svojim potezima, ministar obrane je kazao da je ta formulacija upotrebljena puno puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjetimo se samo brigadira Burčula koji je trebao biti na zapovjedno mjesto koje je od mene traženo, tada sam rekao neka ide gdje god hoće, s tom odlukom, tada je isto govoreno da je neustavna, pa što nije otišao na Ustavni sud? Tako kažem i za ovo. Odluku koju ću ja donijeti temeljenu zakonu isto kao i prijedlog ravnatelja VSOA", kazao je Banožić.

Istaknuo je da kandidat za ravnatelja VSOA-e nije 'njegov kandidat' već kandidat koji odgovara po svojim sposobnostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo ići po babama i stričevima, nego po stručnosti. Očito je da su se problemi koji su se nakupili upravo zbog ovakvog modela. Da netko predlaže nekog svoga", kazao je Banožić, a na komentar da kao ministar predlaže kandidata oko kojeg nije bilo usuglašavanja s predsjednikom, odgovorio je:

"To sam ispoštovao, ne znam zašto je čekao pet mjeseci, čak ovo što spominje od rujna, podsjetit ću da je predsjednik tada Vladi supotpisatelj odluke za Kindera bio izvan zemlje, na putu. Kada je predsjednik istupio van u medije i preko medija smijenio ravnatelja VSOA."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nije utemeljeno u zakonu…'

Vidović je pojasnio da je početkom 2000-tih došlo do promjene Ustava te određenih zakona i da je, sukladno tome, jedan od ciljeva bio odmaknuti obavještajnu zajednicu od politike.
"Sjećate se što se prije toga događalo, što je tadašnji SIS imao sve na duši, dakle izmaknuti su iz ministarstava i onda je kao relikvija ostalo da ministar obrane i dalje predlaže nekog kandidata", kaže Vidović.

Pojasnio je da, ako je HDZ doista krenuo putem da će sutra ministar Banožić kao ministar obrane imenovati v.d.-a koji će obavljati poslove, to nije utemeljeno u zakonu te je u pitanju grubo zadiranje u ovlasti predsjednika te u demokratski sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Ustavu jasno piše tko imenuje ravnatelje obavještajnih zajednica. Piše vam u zakonu tko imenuje ravnatelje i na čiji prijedlog. To je grubo zadiranje, što će to polučiti kao rezultat, što želimo, da VSOA bude stranačka", kazao je Vidović.

'Očekujem da se presjednik urazumi…'

Banožić je kazao da se ovime prije svega dovodi u pitanje slabosti VSOA-e u ovim izazovnim vremenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujem da se predsjednik urazumi i posluša svoje savjetnike koje znam da mu govore dobro, da prihvati predloženog kandidata. Pitajte Ured predsjednika zašto pet mjeseci ignorira ovaj problem, s druge strane nikada nisam radio nešto što je izvan zakona tako i ovi prijedlozi koji dolaze su temeljeni prije svega na zakonima", kazao je Banožić.

Na komentar, da bi možda NATO samit mogao biti prilika da on i predsjednik sjednu zajedno i porazgovaraju, Banožić je kazao da je stvar, što se njega tiče, vrlo jednostavna: ako predsjednik ne vjeruje ministru obrane da je sve po zakonu, dobit će od njega pismeno temeljem kojih članaka i zakona postoje određene ovlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neka ide na Ustavni sud, ako nisam u pravu", zaključio je ministar Banožić.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo