NASTAVLJA SE POLEMIKA / Banožić: 'Milanović mora znati da Hrvatska vojska nije njegova igračka'

Image
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

Banožić se referirao na današnju izjavu predsjednika Milanovića koji je rekao da 'ne može jedan ministar nekoga potjerati u mirovinu jer ga ne voli'

26.10.2021.
16:00
Ivo Čagalj/Pixsell
VOYO logo

Ministar obrane Mario Banožić poručio je u utorak da predsjednik Republike Zoran Milanović svojim izjavama pokazuje kako se neprimjereno odnosi prema obrambenom sustavu i vojsci, ocijenivši to neprofesionalnim za funkciju koju obnaša.

"Predsjednik Republike svojim izjavama pokazuje kako se neprimjereno odnosi prema obrambenom sustavu i Hrvatskoj vojsci što je neprofesionalno za funkciju koju obnaša. Predsjednik mora znati kako Hrvatska vojska nije njegova igračka", priopćio je Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVA ZOKIJEVA PALJBA /

Milanović napao Banožića: 'Nije u stanju nabaviti ni pisoare za vojni neboder. Mogu li i dalje surađivati s njim? Ma, on je nebitan'

Image
NOVA ZOKIJEVA PALJBA /

Milanović napao Banožića: 'Nije u stanju nabaviti ni pisoare za vojni neboder. Mogu li i dalje surađivati s njim? Ma, on je nebitan'

Ministar demantira da je Burčul potjeran u mirovinu

Ministar se time referirao na današnju Milanovićevu izjavu iz Duge Rese u kojoj se ponovno osvrnuo na prijevremeno umirovljenje zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula, ustvrdivši kako se radi o nezreloj i osvetničkoj odluci ministra obrane, a poručio je i kako "ne može jedan ministar nekoga potjerati u mirovinu jer ga ne voli".

Banožić je pak oštro demantirao da je brigadir Burčul potjeran u mirovinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponavljam da je riječ o brigadiru kojem je isteklo imenovanje na dužnost zapovjednika Počasno-zaštitne bojne te mu je sukladno zakonu, po potrebi službe i u skladu s Planom izdvajanja osoblja za 2021. prestala djelatna vojna služba s pravom na starosnu mirovinu", naveo je ministar.

'I predsjednik dužan poštivati zakon'

Vezano uz navode predsjednika da će pitanje "svoje Počasno-zaštitne bojne riješiti na drugi način vojnički, zapovjedno", Banožić naglašava da je svatko dužan poštovati zakon, pa i predsjednik Republike, te da su Zakonom o obrani jasno propisani ustrojstvo i zapovijedanje u Oružanim snagama RH, kao i nadležnosti državnih tijela u području obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U skladu s Ustavom, predsjednik RH je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga što nitko ne dovodi u pitanje, ističe ministar, ali su nadležnosti predsjednika jasno i nedvosmisleno propisane Zakonom o obrani kojega je 2013. godine Milanovićeva Vlada predložila, a Hrvatski sabor donio i koji je i danas na snazi. 

"Stoga predsjednik Republike svoje ovlasti kao vrhovni zapovjednik mora provoditi u skladu sa Zakonom o obrani. Očito u nedostatku argumenata predsjednik ne zna drugačije reagirati osim vrijeđati na osobnoj razini", zaključio je Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo