APSURD POREZNE POLITIKE: / Otišao raditi u Irsku, a zbog toga što nije odveo i obitelj, Hrvatskoj duguje tisuće eura

Image
Foto: Thinkstock/Dusko Jaramaz/PIXSELL
7.11.2016.
10:07
Thinkstock/Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Računalni programer Danko Kozar u Dublin je stigao u svibnju 2015. gdje se zaposlio u Amazonu, jednoj od četiriju najuspješnijih IT tvrtki u svijetu. Svoju je obitelj nakratko ostavio u Hrvatskoj, jer je samo dva tjedna prije njegova odlaska na svijet došlo njegovo drugo dijete, piše Jutarnji list.

'Beba je bila još malena pa smo supruga i ja zaključili da nema smisla tako krhko dijete stavljati u avion jer nismo bili spremni riskirati. Moja je obitelj stoga još nekoliko mjeseci ostala u Hrvatskoj, a kad je sin malo ojačao, i sami su mi se pridružili u Irskoj', ispričao je Kozar za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Hanza media

Suludi zakoni

Prema zakonima i propisima koje nalaže Republika Hrvatska, Hrvati koji žive i rade u inozemstvu, a kojima je uža obitelj ostala u domovini u razdoblju duljem od 183 dana u godini, smatraju se poreznim rezidentima koji su na sav dohodak ostvaren u inozemstvu i tuzemstvu dužni platiti porez svojoj državi. Iako je Hrvatska s Irskom sklopila ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, to ne znači da Hrvati koji emigriraju u tu zemlju nisu dužni plaćati porez Hrvatskoj.

Dvostruki porez

Danko Kozar sada mora platiti porez na dohodak ostvaren u Irskoj, i to u iznosu od nekoliko tisuća eura obračunatih na primanja koja je zaradio u vrijeme razdvojenosti od obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kad sam odlazio u Irsku, konzultirao sam jedan odvjetnički ured koji mi je pojasnio koje su moje obveze nakon preseljenja. Sve nam se na početku činilo nestvarnim pa smo čak vjerovali da je riječ o pogrešnoj informaciji, posebno s obzirom na činjenicu da je moja supruga, tijekom boravka u Hrvatskoj, već u startu državi plaćala porez. Iako se u početku sve činilo kao neukusna šala, na kraju je ostao gorak osjećaj da nam je domovina odrezala kaznu jer nismo htjeli tek rođeno dijete stavljati u avion', ispričao je Kozar za Jutarnji list.

Sve ovo ne bi se dogodilo da Kozar nije bio pošten građanin Republike Hrvatske i svoj odlazak prijavio Poreznoj upravi, jer, kako navodi Jutarnji list, ako prilikom odlaska iz zemlje Poreznoj upravi ne prijavite da se razdvajate od obitelji, domaći poreznici teško mogu “odrapiti” porez pa ga na kraju zapravo uglavnom plate oni rijetki među njima koji su legalisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo