OBNOVA SAMO ŠTO NIJE / Plenković se hvali što je nagovorio EK da ne uzme novac kojeg nije iskoristio:' Imamo utjecaj, reputaciju...'

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Hrvatska je za sanaciju štete od potresa u Zagrebu dobila 683,7 milijuna eura koja su se prema uredbi o Europskom fondu solidarnosti mogla koristiti do lipnja ove godine, a sada je to produljeno za još godinu dana

17.2.2022.
16:29
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Andrej Plenković je nakon sastanka s predsjednicom Europske komisije objavio da će Hrvatskoj biti produžen rok za trošenje novca iz Europskog fonda solidarnosti.

Hrvatska je za sanaciju štete od potresa u Zagrebu dobila 683,7 milijuna eura koja su se prema uredbi o Europskom fondu solidarnosti mogla koristiti do lipnja ove godine, a sada je to produljeno za još godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RAZGOVARAO S VON DER LEYEN /

Plenković se pohvalio na Twitteru: Produžuje se rok za korištenje novca EU-a za obnovu od potresa

Image
RAZGOVARAO S VON DER LEYEN /

Plenković se pohvalio na Twitteru: Produžuje se rok za korištenje novca EU-a za obnovu od potresa

Iskoristio priliku i pozvao Bošnjake na dogovor

Nakon što se sastankom  s Ursulom von der Leyen pohvalio na Twitteru, Plenković je dao i izjavu za novinare. Istaknuo je kako su razgovarali o putu Hrvatske prema monetarnoj uniji i šengenskom prostru, ali i situaciji u BiH  "i jasnom stavu Hrvatske kako bi se postigao dogovor s bošnjačkim strankama o izbornom zakonu", kazao je u početku Plenković, prenosi Večernji. Premijer je iskoristio priliku i da javno pozove bošnjačke političare na dogovor.   

 "Naš je jasan stav da je ključno ići na iduće izbore s pravednim izbornim zakonom koji će omogućiti legitimno predstavljanje. Pozivam lidere bošnjačkih i hrvatskih političkih stranaka da se taj problem pokuša riješiti " , rekao je Plenković prije no što se krenuo hvaliti kako je uvjerio EK da je Hrvatska bila u specifičnoj situaciji zbog koje bi se trebao produljiti rok za trošenje novca kojeg smo dobili za obnovu Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Našli smo se u specifičnom kontekstu'

"Najvažnija tema bila je proces obnove nakon potresa u Zagrebu i Petrinji. Dobili smo 683 milijuna eura iz Fonda solidarnosti za obnovu od potresa u Zagrebu i 319 milijuna eura za obnovu Banovine. Mi smo se našli u jednom specifičnom kontekstu. Na bliskom području su se dogodila dva velika potresa u kratkom vremenu, sve se to odvijalo u vrijeme pandemije covida-19. S tom argumentacijom predsjednica Komisije je odlučila da se spoje rokovi, lipanj 2023. s rokovima za Zagreb. Bilo je puno nevjernih Toma da se to ne može, međutim mi ovdje imamo, poziciju, utjecaj, kvalitetne odnose pa i reputaciju, a i objektivne razloge koji su nas doveli u situaciju da jedan dio sredstava ne bi potrošili u ovako kratkom roku",  rekao je u Bruxellesu premijer, koji očekuje kako će se sada radovi na obnovi intenzivirati.

 "Očekujem od svih resora da prionemo poslu sad. Rasterećeni smo tih rokova koji su djelovali kao nepremostivi. Rješenje se uvijek nađe kad ima dobre volje i argumentacije", zaključio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo