spor oko marakeša / Analitičari o prepucavanju Predsjednice i Vlade: 'Pa što rade njezini savjetnici? To se tako ne radi'

Image
Foto: PIXSELL, arhiva

'Banski dvori su se dobro organizirali i poštuju sva pravila političke komunikacije kako bi zaštitili premijera'

6.11.2018.
12:09
PIXSELL, arhiva
VOYO logo

Nakon što je ljetos prihvatila poziv glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa za konferenciju u Marakeš, a potom iznenada odustala od događaja na kojem će se govoriti o ilegalnim migracijama i borbi protiv njih, iz Ureda predsjednice kažu kako će ona poslati novo pismo glavnom tajniku UN-a.

Plan joj je obavijestiti ga da ne ide u Marakeš, a u Uredu predsjednice kažu da je na Vladi da odredi tko će tamo ići umjesto nje, piše Jutarnji list. Iz Ureda su i ranije poručivali da se predsjedničin stav o pitanju legalnih migracija nije mijenjao te da su obavijestili MVEP da ona tamo neće ići, dok su s druge strane iz MVEP-a poručili da nisu dobili službeni dopis o tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Vladi nisu još odredili tko će u prosincu ići u Marakeš. Sugovornici iz Banskih dvora kažu da će se tim pitanjem premijer baviti kad se vrati iz Kine. Kažu i da je očito riječ o izmišljenoj priči te da se time zapravo samo umanjuje važan posjet hrvatske delegacije Kini.

"Razlika je biti unutar ili izvan nekog ekskluzivnog kluba"

"Ključni hrvatski vanjskopolitički interes je pristupanje Schengenskoj zoni i cijelu vanjsku politiku trebalo bi prilagoditi ostvarenju toga cilja. Kad je riječ o donošenju odluka vezanih uz javne politike prema migracijama, valja voditi računa o tome kako će te odluke utjecati na ostvarivanje temeljnog cilja", kaže za Vijesti.hr politički analitičar Davor Gjenero, na naš upit o promjeni odluke Predsjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za sada policija odlično obavlja posao, unatoč snažnom pritisku na granicu. Želimo li članstvo u Schengenu, nije racionalno dovoditi u pitanje efikasnost policije i zahtijevati provođenje izvanrednih mjera: izvođenje vojske na granicu i postavljanje barijera.

Osmišljeni sustav domovinske sigurnosti i integralne zaštite od ugroza omogućava brzo eventualno uključivanje vojske i postavljanje barijera, bude li to nužno, ali o tome nije racionalna široka debata. Ne smije se stvarati dojam da redovitim mjerama Hrvatska nije sposobna očuvati vanjsku granicu EU", naglašava Gjenero.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naš sugovornik ističe da, ako je Hrvatskoj cilj članstvo u Schengenskom sporazumu, svoje politike prema migracijama mora prilagoditi politikama središnjih europskih država, Njemačke i Francuske, čija je riječ unutar Schengena odlučujuća. 

"Bilo kakva radikalizacija stavova, koju bi bilo moguće tumačiti kao odstupanje od temeljnih europskih vrednota, može rezultirati uvođenjem političkih, pored tehničkih kriterija za članstvo u Schengenu. Ako bi se to dogodilo, jasno je da cilj o pristupanju Schenegenu istovremeno s predsjedanjem Unijom u prvoj polovini 2020. postaje nerealan", jasno će Gjenero dodajući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razlika je biti unutar ili izvan nekog ekskluzivnog kluba. Kad ste unutra, kao što su to Mađarska ili Slovenija, možete posegnuti za krajnjim mjerama, a da se to ne odrazi na vaše članstvo. Možete kao Češka ili ostale države Višegradske grupe odbacivati obveze koje proizlaze iz zajedničke europske politike prema migracijama, ali ako ste izvan tog kluba, morate igrati prema pravilima koja definiraju ključne članice kluba, čak i onda kad ta pravila neki drugi u klubu ne poštuju", naglašava Davor Gjenero.

Turković: 'Sukob oko Marakeša još je jedan nepotreban političko-komunikacijski igrokaz između Panotvčaka i Banskih dvora'

S druge strane, komunikacijski stručnjak Gordan Turković kaže da predsjednica i njezin tim ponovno djeluju ad hoc i uslijed toga ostaju u raskoraku između prvih izjava na neku temu i kasnijih ispravaka, odnosno promjena mišljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To se tako ne radi, ali, nažalost, ovo nije prvi put da se Predsjednici ovako nešto događa. Internet sve pamti te vas novinari vrlo lako mogu dovesti u onakvu situaciju u kakvoj se Predsjednica našla ispred mikrofona jednog od vaših kolega s televizije. Tu smo mogli vidjeti predsjednicu koja nakon dugo vremena gubi živce ispred kamere i doslovno grabi novinaru mikrofon iz ruke te mu ne daje doći do riječi. Njegov je jedini grijeh u tom trenutku bio što ju je podsjetio da je prvo pozitivno govorila o Globalnom kompaktu i najavila odlazak u Marakeš na sastanak, a onda naglo promijenila mišljenje", ističe Turković i nastavlja.

"Nadalje, predsjedničin odgovor kako nije bila upoznata sa svim detaljima i odredbama Globalnog kompakta prije davanja ikakvih izjava posebno je alarmantna. Naime, ono može dovesti do pitanja kako i i što rade predsjedničini savjetnici ako je ne informiraju o svim temama ključnima za njezin djelokrug ili barem medijske i ine nastupe", ističe komunikacijski stručnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Također, nakon promjene mišljenja, do dan-danas nije jasno dala do znanja što joj je točno sporno oko Marakešog sporazua, što dodatno može pojačati mišljenje da je ovo još jedan u nizu oportunih poteza u svrhu predizbornih aktivnosti za kampanju koja ju čeka iduće godine. Komunikacijski gledano, ona kontinuirano povlači poteze za koje pretpostavlja da će se svidjeti njezinom biračkom tijelu. Ponavljam, nije prvi put da ju je takvo ponašanje dovelo u komunikacijski raskorak, stvorilo dojam da je pomalo prevrtljiva u svojim izjavama te kako nema jasan stav o bitnim temama za Hrvatsku.

Inače, još od kampanje 2014. godine može se primijetiti kako se tadašnja kandidatkinja, a sada predsjednica Grabar-Kitarović nešto slabije snalazi s pitanjima za koja nije pripremljena i onda kao rezultat dobijete nedorečenost, nesnalaženje, a po novome i oduzimanje mikrofona novinarima. Objektivno gledao, jedna osoba na takvoj poziciji ne bi smjela to sebi dopustiti tijekom javnog nastupa", jasno će Turković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naš sugovornik kaže kako pretpostavlja da će se ovaj sukob predsjednice i Vlade nastojati pokriti s nekim drugiim vijestima i inicijativama iz njezinog ureda, kako je i dosad bio slučaj.

"Ispred Vlade o ovoj temi zasad govori ministrica vanjskih poslova Pejčinović - Burić, a premijer se nešto pretjerano ne izlaže uz izjavu da je “ionako o svemu saznao iz medija”. Ovime ostavlja dojam da se neće dati direktno uvući u raspravu s Predsjednicom na ovu temu. Banski dvori su se tu dobro organizirali i poštuju sva pravila političke komunikacije kako bi zaštitili predjednika Vlade. S druge strane, Predsjednica je ostavljena na popriličnoj komunikacijskoj vjetrometini", naposljetku će Gordan Turković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo