ALADROVIĆ NAKON SASTANKA SA SINDIKATIMA: / 'Idemo dalje s razgovorima, očekujemo da ćemo do kraja tjedna imati primamljivu ponudu'

Image
Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell

Ministar rada i mirovinskog sustava je poručio kako se nada pomaku u pregovorima i da očekuje kako će doći 'do neke vrste dogovora'

4.11.2019.
12:17
Dalibor Urukalović/Pixsell
VOYO logo

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u ponedjeljak da je na sastanku sa sindikatima obrazovanja izražena zajednička volja da iz štrajka svi izađu zadovoljni, dok je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak najavila davanje upute o nadoknadi izgubljenih radnih dana.

"Mislim da je zajednička želja i volja da iz ove situacije izađemo tako da prvo đaci budu zadovoljni, a potom i djelatnici. Već sutra krećemo s daljnjim razgovorima i očekujemo da će do kraja tjedna biti formulirana ponuda koja bi mogla biti prihvatljiva", rekao je Aladrović za N1 i dodao: "Naravno tu očekujemo prihvaćanje i shvaćanje pozicije Vlade i fiskalnu odgovornost Vlade, kao i sistemsku odgovornost prema drugim sektorima te se nadamo da ćemo do kraja tjedna doći do kvalitetnog rješenja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SASTALI SE VLADA I OBRAZOVNI SINDIKATI, JE LI TO KRAJ ŠTRAJKA? /

Ministar: 'Imam ponudu', sindikati: 'Poslušat ćemo, ali...'

Image
SASTALI SE VLADA I OBRAZOVNI SINDIKATI, JE LI TO KRAJ ŠTRAJKA? /

Ministar: 'Imam ponudu', sindikati: 'Poslušat ćemo, ali...'

Konkretna ponuda Vlade

Okupljenim medijima je objasnio što je danas ponudio sindikatima.

"Ponudili smo dva posto povećanja koeficijenta od 30. lipnja 2020., što je komunicirano i prošli tjedan. Nekakvo zadovoljstvo s druge strane nismo mogli vidjeti u potpunosti. Međutim, to je nešto od čega krećemo razgovarati i vidjet ćemo kako će ti razgovori završiti. Moramo na umu imati fiskalnu i sistemsku održivost sustava", još je jednom poručio Aladrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar smatra kako ima pomaka u pregovorima sa sindikatima. Očekuje kako bi trebalo doći do neke vrste dogovora.

"Ima pomaka, razgovaramo. Sindikati stavljaju svoje pozicije na stol, mi svoje. Nadamo se pomaku i očekujemo da će doći do neke vrste dogovora, ali želimo se odgovorno ponašati prema svima u sustavu. Nadamo se da ćemo sutra vidjeti koliko su sindikati spremni za kompromis, koliko su oni spremni odstupiti od nekih pozicija. Zasad su deklarativno naveli da su spremni pregovarati i razgovarati, ali nikakvu konkretnu ponudu nismo dobili."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv zabrane štrajka

Dodao je kako je protiv bilo kakvih zabrana štrajka, koji se održava već 17 dana.

Naglasio je da od sindikata očekuje prihvaćanje i shvaćanje pozicije Vlade i njezinu fiskalnu i sistemsku odgovornost prema drugim sektorima. Upitan je li Vlada spremna dati više kazao je kako je na stolu ono o čemu su razgovarali: dva posto povećanja nakon lipnja, ako se dotad ne riješi pitanje koeficijenata. Ocijenio je kako je pomak postignut jer se razgovara, a sindikati i Vlada stavljaju svoje pozicije na stol, te zasad odbacio mogućnost da se problem štrajka riješi zabranom i represijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja bih u ovom trenutku definitivno izbjegavao komunikaciju u vidu zabrane i represije. Mi smo pokazali želju za rješavanjem pitanja. I sa sindikalne strane postoji određena količina želje. Zabrana i sve represivne metode sada nisu na stolu i nadamo se da ćemo bez toga riješiti sve probleme", zaključio je ministar rada.

Divjak: Štrajk u listopadu će biti plaćen iz državnog proračuna

Divjak je izrazila zadovoljstvo što su temeljem koalicijskog dogovora nastavili razgovore sa sindikatima jer je to je jedini način da se sadašnja situacija riješi. "Jasno je da pozicije još nisu dovoljno blizu kako bismo mogli reći da smo nešto zaključili, ali različite opcije su na stolu, a to je dobro", rekla je ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobro je također što će štrajk u listopadu biti plaćen iz državnog proračuna, a Ministarstvu obrazovanja je to važno i zbog uputa koje će dati u srijedu vezano uz situaciju u školama i nadoknadu radnih dana, poručila je Divjak. Komentirajući "sukob dvaju prava", Divjak je navela kako je s jedne strane pravo učenika da imaju kvalitetno obrazovanje u skladu sa zakonom, a s druge strane pravo na štrajk kao legitimno sredstvo ostvarivanja određenih materijalnih prava.

"Ne smije se ta dva prava dovoditi u kontradikciju jer to smanjuje povjerenje u sam sustav. Želimo o kraja tjedna doći do nekog prijedloga koji bi sindikati testirali na referendumu. Ova situacija u sustavu odgoja i obrazovanja mora vrlo brzo završiti", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba pronaći modalitete za nadoknadu izgubljenih radnih dana

Što se tiče upute koju će Ministarstvo obrazovanja u srijedu dati školama, pojasnila je kako se radi o tome da se prema zakonu u školama mora odraditi određeni broj radnih dana.

"Moramo vidjeti koji su to modaliteti koje dozvoljavamo školama, da vide kako će te dane nadoknaditi, ali jasno je da smo već sada četiri dana u minusu s obzirom na početni plan. Ovisno o kalendarima treba vidjeti što se može nadoknaditi nenastavnim danima, u pitanju je i produžetak školske godine, ali o tome ćemo malo više u srijedu", kaže Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vezi maturanata, koji zbog mature nemaju produžetak školske godine, ministrica je napomenula kako i tu ima određenih rješenja, ali za maturante se mora vrlo brzo reagirati i vidjeti kako će se nadoknaditi izgubljeni radni dani.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo