NIŠTA OD KRAJA ŠTRAJKA, EVO GDJE SUTRA NEMA ŠKOLE: / 'Razmijenili smo argumente, ali oko jedne stvari nema kompromisa'

Image
Foto: Matija Habljak/Pixsell

Svi obrazovni sindikati koji u ponedjeljak štrajkaju u Ministarstvu rada sastali su se s ministrima Zdravkom Marićem i Josipom Aladrovićem te ministricom Blaženkom Divjak

4.11.2019.
10:17
Matija Habljak/Pixsell
VOYO logo

Prosvjetni radnici ušli su u peti tjedan štrajka pa se tako danas nastava neće održati u školama Osječko-baranjske i Ličko-senjske županije. U utorak nastave neće biti u Zadarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, dok će u srijedu štrajkati sve škole u Hrvatskoj. K tome, prosvjetari su najavili prosvjed na Markovu trgu. Svi obrazovni sindikati koji u ponedjeljak štrajkaju u Ministarstvu rada sastali su se s ministrima Zdravkom Marićem i Josipom Aladrovićem te ministricom Blaženkom Divjak. No, za sindikalce nema dvojbe, koeficijenti se moraju povećati.

"Nema kompromisa oko koeficijenta. Nema kompromisa ni oko rastezanja priče. Sad se kaže, 'ako' sustav koeficijenata ne nastupi do 1. srpnja - onda će ići neki rast plaća. Što to znači, kako će to izgledati, što ako to ne zadovolji štrajkaše. Taj je prijedlog nesuvisao i mislim da ga neće prihvatiti nitko od štrajkaša", rekao je za HRTVilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RIBIĆ KAŽE DA NJEGOVA PLAĆA DOLAZI IZ ČLANARINA, ALI TO NIJE TAKO: /

Evo koliko novca su u pet godina dobili iz naših džepova

Image
RIBIĆ KAŽE DA NJEGOVA PLAĆA DOLAZI IZ ČLANARINA, ALI TO NIJE TAKO: /

Evo koliko novca su u pet godina dobili iz naših džepova

'Idemo dalje'

Branimir Mihalinec, šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, nakon sastanka s ministrima u Ministarstvu rada komentirao je o čemu je bilo riječi, javlja N1.

"Ovo je prvi razgovor na kojem smo od Vlade dobili obećanje da će njihov prijedlog biti u pisanoj formi, a mi smo zatražili od Vlade da se o našem prijedlogu isto tako očituje. Dogovorili smo se da ćemo se ovaj tjedan sastati ponovno. Točan termin nije dogovoren", rekao je Mihalinec, dodavši da sve aktivnosti sindikata i štrajkovi idu dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon dva sata razmijenili smo argumente, mi smo dali naše zahtjeve i dali prijedlog kako izaći iz ove situacije", rekao je Mihalinec.

Komentirao je i štrajk u školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavak pregovora s vladajućima

"Štrajk je danas krenuo 17. dan, svi zaposleni, i učenici, ako i njih računamo, su peti dan danas u štrajku i štrajk ide dalje, tako dugo dok ne postignemo zadovoljavajuće rješenje. Sve što postignemo i do čega dođemo u pregovorima ili ne dođemo, dat ćemo svim članovima i nečlanovima koji sudjeluju u ovome na referendumsko izjašnjavanje", rekao je Mihalinec.

Upitan jesu li razočarani što nije bilo sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem, Mihalinec je rekao da nisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, kazala je da je njoj drago što je konačno došlo do toga da ministri i sindikati sjednu za stol te razgovaraju o konkretnim kompromisnim prijedlozima. Divjak tvrdi kako je sigurna da će u sljedećih nekoliko dana doći do spomenutih rješenja i da se "to mora napraviti" jer smatra da je situacija u hrvatskim školama sada već ozbiljna kada se gleda broj sati koje će učenici morati nadoknaditi. U tom smislu će, najavljuje Divjak, u srijedu dati uputu školama.

"Danas su bili pregovori sindikata koji su u štrajku. Relativno brzo su završili. Pregovori o osnovici i drugim materijalnim pravima nastavljaju se u srijedu", izjavio je u Studiju 4 Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srijedu veliki prosvjed

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem najavila je za srijedu veliki prosvjed kojim će sindikati nastaviti borbu za dostojanstvo zaposlenih u školama.

"Razgovori idu dalje, uvijek smo naglašavali da dijalog nema alternativu i trebamo naći rješenje za probleme u sustavu obrazovanja. Danas smo argumentirano ponovili naše zahtjeve i iskomunicirali što očekuju naši zaposlenici u školama. Dajemo priliku Vladi da razmisli o svim našim valjanim argumentima", poručila je Šprem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitana jesu li od ministrice obrazovanja Blaženke Divjak dobili neke upute za srijedu, kada će organizirati štrajk u cijeloj zemlji, Šprem je rekla da ministrica treba razmisliti što će se odvijati tijekom školske godine. Podsjetila je kako je danas 17. dan štrajka, no prema cirkularnom modelu danas su učitelji zapravo 5. dan u štrajku.

Ciklus je dovoljno dugačak da se, ako postoji želja i volja, pokaže da je obrazovanje važno i nađe primjereno rješenje. Situacija je ozbiljna i mislim da Vlada treba što hitnije ponuditi rješenje problema, naglasila je Šprem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitana hoće li štrajk biti plaćen, Šprem je rekla kako nisu o tome razgovarali, ali sindikati očekuju da bude.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo