Gdje je u Hrvatskoj najviše siromašnih?

Optimizam već dugo ne stanuje u Hrvatskoj, a neće ga tako skoro niti biti.

22.3.2012.
13:07
VOYO logo

Istraživanje koje je proveo GfK pokazuje da oko 7 posto kućanstava i dalje ima nešto bolju financijsku situaciju nego prije godinu dana, 47 posto ih je ostalo na istom, a oko 44 posto svoje financijsko stanje ocjenjuje lošijim nego prije godinu dana.

U sljedećih godinu dana oko 11 posto kućanstava se nada da će im financijska situacija biti barem malo bolja. Oko 49 posto procjenjuje da će ostati približno ista, ali približno trećina (36 posto) kućanstava ocjenjuje da će im biti još lošije. Znatno gore financije u odnosu na prethodnu godinu, više od prosjeka za zemlju u cjelini, navode građani u sjevernoj Hrvatskoj, u naseljima do 2.000 stanovnika, te oni s prosječnim mjesečnim primanjima kućanstva do 1.800 kuna. Malo goru situaciju navode i ispitanici u Istri s Primorjem, te oni iz kućanstava s prosječnim mjesečnim prihodom između 5.501 do 8.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će još gore

Da će se situacija dodatno znatno pogoršati najviše se pribojavaju ispitanici u malim naseljima, te oni s prihodom kućanstva do 3.500 kuna mjesečno, a najmanje tamo gdje prihodi prelaze 8.000 kuna.

U Hrvatskoj gotovo svi građani očekuju rast cijena (znatan ili umjeren), pogotovo stanovnici sjeverne Hrvatske (96 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina ispitanika ocjenjuje da će u sljedećih godinu dana nezaposlenost znatno narasti. Crne brojke o nezaposlenima najviše uznemiruju stanovnike u Slavoniji i Lici, Kordunu i Banovini.

Istraživanje pokazuje da će u narednim mjesecima doći do velikog pada potrošnje trajnih dobara. 47 posto ispitanika izjavilo je da u te svrhe namjerava znatno manje trošiti novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pesimista je najviše u Istri

Čak 48 posto ispitanika navelo je da je njihova financijska situacija takva da jedva sastavljaju kraj s krajem. Najviše takvih je iz Slavonije i sjeverne Hrvatske, a najmanje iz Zagreba. No, u Zagrebu je najviše onih koji moraju smanjivati potrošnju.

Prema istraživanju, da bi preživjelo zadužuje se 21 posto građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da će u idućih godinu dana stanje u Hrvatskoj biti još lošije smatra 62 posto ispitanika – najviše pesimista ima u Istri s Primorjem te Lici, a najmanje u Zagrebu s okolicom.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo