„Ramštajn“ održao spektakularan koncert u „Areni“ (FOTO)

„Zapalili“ publiku

29.4.2013.
15:12
VOYO logo

Najbolji nemački bend današnjice „Ramštajn“ održao je u nedelju uveče spektakularni jednoipočasovni koncert pred više od 12.000 ljudi u beogradskoj „Kombank areni“, u sklopu evropske turneje „Držimo korak“, pišu "Novosti".

Bio je ovo drugi nastup „Ramštajna“ u Beogradu. Pre tri godine, ova berlinska grupa čuvena po fantastičnim koncertnim performansima, čudnovatim odelima i obilatom korišćenju pirotehnike, rasprodala je kao od šale najveću dvoranu na Balkanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odobravajući huk publike, u kojoj je bilo mnogo stranaca, pozdravio je u 20.50 sati izlazak plamene šestorke na binu, propraćen eksplozijama. Mišićavi i sada plavokosi pevač Til Lindeman na glavnu binu spustio se bukvalno sa plafona dvorane odeven u roze bundu, i zapevao „Ich tu dir weh” sa poslednjeg, šestog po redu „Ramštajn“ albuma „Ljubav je za sve“.

S lakoćom, bez ikakve direktne komunikacije sa publikom, Lindeman je uspostavio kontakt sa publikom koja pada u sve veću euforiju tokom izvođenja „Keine lust” i „Sehnsucht“. Na “Mein teil“ na binu je dokotrljan kazan u kome je bio klavijaturista Kristijan Flejk Lorenc. Lindeman je sa kuvarskom kapom na glavi pevao u mikrofon-nož, a onda je potpalio kazan i probao da skuva Lorenca. „Feuer frei“ bila je prva stvar na kojoj je publika sinoć u „Areni“ bila na ivici usijanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva šutka u parteru pala je baš na ovoj pesmi, a nisu izostale ni vatre, eksplozije, vatrene komete, plamene prskalice (iz prstiju pevača i gitara). Da „Ramštajn“ uglavnom peva na nemačkom znamo svi, ali da toliko Srba takođe govori ovaj jezik, nismo imali pojma do sinoć. Ponajbolje se to videlo na „Du hast”. Razbacani Lindeman na ovoj turneji izgleda baš ima pik na klavijaturistu, jer ga je na „Buck dich“ kinjio kao roba seksualnu igračku, da bi na kraju visoko iznad bine simulirao seks sa njim, sa sve ejakuliranjem pene po publici.

Šta tek reći za „Benzin“, kada je scenu sa svih strana lizala vatra, čija se toplota osećala u krugu od 30 metara. Iz aparata iz kojeg se na pumpama toči benzin, Til je (opet) bacao plamenove ka klavijaturisti, a „obožavaoca“ u crnoj trenerci koji se popeo na binu pred kraj pesme (deo performansa) je – zapalio! Žestoku i čvrstu svirku „Ramštajna“ pratio je odličan zvuk, a zvanični deo koncerta završen je posle 75 minuta sjajnom „Ich will”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznat po tome da se gotovo ne obraća publici na koncertima, Til Lindeman je sinoć napravio presedan, i pred kraj ove pesme na čistom srpskom poručio je prisutnima: - Svi ruke gore! Usledio je bis na kome su odsvirane tri numere.

Prvu, „Mein herz brennt“ Lindeman je otpevao uz klavirsku pratnju Lorenca, a posle „Sonne“, sledilo je grandiozno finale uz zaslepljujuće stroboskope i hit „Pussy“, čiji je spot zbog eksplicitnih scena seksa bio zabranjen. Negde na pola pesme Lindeman je zajahao džinovski top falusoidnog oblika, iz koga je po publici štrcala pena. Tada su dvoranom zalepršale konfete, a naočiti pevač se još jednom obratio publici na srpskom: - Mi volimo vas! Hvala puno!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo