Na programu ZagrebDoxa više od 150 filmova

U nedjelju navečer je u Movieplexu u Centru Kaptol otvoren osmi po redu ZagrebDox, na kojem će posjetitelji ove godine moći vidjeti više od 150 dokumentiranih priča iz raznih krajeva svijeta.

27.2.2012.
10:49
VOYO logo

Festival je počeo prikazivanjem izraelskog filma 'Dječak dupin' autorskog dvojca Yonatana Nira i Dania Menkina, o dječaku koji je bio žrtva nasilja i ozdravljenje potražio u terapiji s dupinima.

Film se sa još 48 filmova natječe za nagradu Veliki pečat, a tu su nizozemska intimna drama snimljena mobitelom 'Ljudi koji sam mogao biti, a možda i jesam' Borisa Gerretsa, animirani dokumentarac o Iranu 'Zeleni val' Alija Samadija Ahadija, Oskarom nagrađeni 'Više nismo stranci' Kirka Simona o školi u Izraelu s učenicima iz pedesetak, često kriznih svjetskih središta, talijanski dox 'Loše vrijeme' o zajednici prostitutki na otočiću u Bengalskom zaljevu redatelja Giovannija Giomija, 'Uspavanka u Phnom Penhu' poljskog redatelja Pawela Kloca, o disfunkcionalanom odnosu alkoholičarke i njezina partnera...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak dvanaest premijera hrvatskih dokumentaraca

Također, na ZagrebDoxu bit će ukupno prikazano i oko četrdeset domaćih dokumentaraca, a premijerno njih dvanaest. To su 'Nije ti život pjesma Havaja' Dane Budisavljević, '20 dana na Tibetu' Silvestra Kolbasa, 'Od zrna do slike' Branka Ištvančića, 'Bosanoga (sasvim slučajna smrt)' Morane Komljenović, 'Veliki dan' Đure Gavrana; tri Factumentarca: 'Iza ogledala' Jagode Kaloper, 'L.E.F.' Gorana Trbuljaka, 'Blokada' Igora Bezinovića; četiri filma sa studija dokumentaristike Akademije dramske umjetnosti: 'Gospođa Vladlena' Nede Radić, 'Maja, Sean i Kaja' Ivana Mokrovića, 'Sve što znam o ribama' Andree Buče i 'Vatra!' Tonćija Gaćine. Pored spomenutih, u regionalnoj konkurenciji bit će prikazani i filmovi 'Terasa' Vedrana i Sanje Šamanović, 'Nije bilo vitra' Mejre Mujičić, Nike Radić i Marine Viculin.

Posjetitelji mogu birati filmove iz bogatog popratnog programa: Glazbeni globus, Happy Dox, Stanje stvari, Majstori Doxa, Teen Dox te Kontroverzni Dox, u kojem će biti prikazan srpski dokumentarac 'Tuđman i Milošević - dogovoreni rat?' Slađane Zarić i Filipa Čolovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petak, 2. ožujka na ZagrebDoxu donosi dvije premijere: film 'Nije ti život pjesma Havaja' Dane Budisavljević koji je na rasporedu u 19 sati u dvorani broj 3, o zagrebačkoj, četveročlanoj obitelji koja se okuplja za istim stolom nakon četiri godine; potonji film progovara o potrebi da nas prihvate naši bližnji. Film 'Veliki Dan' autora Đure Gavrana vodi vas u svijet vjenčanja, pratimo proces vjenčanja - od trenutka odluke para da se vjenča pa do samog Velikog dana. Film je na rasporedu u 20 sati u dvorani broj 5.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo