U zapuštenom stanu pronašli bogatstvo vrijedno 1,5 milijardi eura

U zapuštenom stanu u Münchenu pronađena je kolekcija umjetnina vrijedna oko 1,5 milijardi eura. Među 1.500 pronađenih slika su i djela slavnih majstora poput Picassa, Chagalla, Matissea i Renoira

4.11.2013.
9:25
VOYO logo

Do kolekcije skupih umjetnina policija je došla nakon rutinske kontrole u vlaku koji je iz Švicarske vozio za München. Među putnicima je bio Cornelius Gurlitt, sin Hildebrandta Gurlitta, poznatog švercera umjetnina, koji je veliki novac 'okrenuo' tijekom Drugog svjetskog rata.

Gurlitt mlađi policiji je zapeo za oko nakon što je kod njega pronađeno oko devet tisuća eura gotovine, a nije imao nikakav legalan izvor prihoda. Istraga o tom novcu istražitelje je dovela do malog zapuštenog stana u Münchenu, piše Daily Mail.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevjerojatno otkriće

Za kolekciju pronađenu u minhenskom stanu se vjerovalo da je uništena 1945. godine jer su nacisti takva djela oduzimali i za njih govorili da su neprimjerena.

Hitler je svom ministru propagande Josefu Goebbelsu naredio oduzimanje tisuće djela nepoželjnih umjetnika, među kojima su bili svjetski poznati slikari poput Matissea, Picassa, Dalija i Van Gogha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je nevjerojatno otkriće. Istinska riznica bogatstva", komentirao je glasnogovornik njemačke carine.

Osim svjetski poznatih majstora poput Pabla Picassa, Marca Chagalla, Henrija Matissea i Pierra Augusta Renoira, između ostalog, pronađena su i djela Paula Kleea, Emila Noldea, Franza Marca, Otta Dixa i Maxa Liebermanna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priču o vrijednim umjetninama koje je skrivao Cornelius Gurlitt objavio je i njemački magazin Focus, koji piše da su otkrivene još 2011.

"On je bio čovjek koji nije postojao", kazao je izvor blizak istrazi za njemački magazin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo