Vlada ih ‘počastila’ s dvije plaće bez ograničenja

Vlada je u četvrtak na ovu godinu produžila odluku iz 2009. o utvrđivanju plaća i drugih primanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava, kojom se ograničava najveći iznos njihovih plaća.

Na samoj sjednici odluka je objašnjavana u kontekstu varijabilnoga dijela plaća, odnosno prava menadžera u javnim poduzećima na nagradu za dobre rezultate u poslovnoj godini, no ispostavilo se da je Vlada donijela odluku koja se tiče samo osnovnoga dijela plaća uprava u javnim poduzećima, koji je u okviru antirecesijskih mjera već godinama ograničen. Lani je ta razina bila 19,2 tisuće kuna, a odluka kojom se te plaće ograničavaju vrijedila je do kraja 2012. godine, piše Poslovni dnevnik.

Budući da Vlada nije na vrijeme donijela novu odluku o produljenju tog ‘tretmana’ za plaće direktora javnih poduzeća i na ovu godinu, u nekima od njih su plaće u siječnju i veljači automatizmom bile isplaćene bez ograničenja, neslužbeno doznaje list. No, podatak u kojim je točno poduzećima bilo takvih isplata službeno nisu uspjeli dobiti.

Inače, kad su posrijedi stimulativne nagrade menadžerima javnih tvrtki, zasad se na temelju privremenih nerevidiranih financijskih podataka za prošlu godinu, objavljenih za one koji kotiraju na burzi, može nagađati da bi se dodijelile čelnicima Jadranskog naftovoda, Croatia osiguranja, Plinacra i HEP-a, koji su iskazali dobit u poslovanju. Financijska izvješća većina javnih tvrtki pak treba predati tek do kraja ovoga mjeseca.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr