USUSRET PLENUMU

UŽARENA ATMOSFERA NA FILOZOFSKOM: Dekan Previšić doveo i privatne zaštitare?

Nakon što je jučer objavljeno da je Senat Sveučilišta u Zagrebu na inicijativu dekana Filzofskog fakulteta Vlatka Previšića donio odluku o raspuštanju Studentskog zbora, danas su se na fakultetu pojavili, kako se čini, i njegovi privatni zaštitari.

Objavila je to na Facebooku inicijativa Akademska solidarnost, pod naslovom “Previšićeva privatna vojska, pardon zaštitari na fakultetu”: “Dakle, ‘dekan’ Previšić je na fakultet doveo i privatne zaštitare (Sokol Marić).

Dobili su prostoriju odmah na ulazu na fakultet. Ima ih barem trojica u crnim (naravno) uniformama, a navodno i još pokoji u civilnoj odjeći. Zasad se bave skidanjem nepoćudnih plakata, a u dogledno vrijeme tko zna…”

akademska solidarnost

Dekan Vlatko Previšić odlučio je spriječiti svoju smjenu raspuštanjem ogranka Studentskog zbora, zahvaljujući odluci Senata Sveučilišta, kojim upravlja njegov prethodnik Damir Boras. Time su ih izbacili iz Fakultetskog vijeća, koje je trebalo odlučivati o smjeni Previšića.

SVE JE POČELO ODBIJANJEM SURADNJE S KBF-om: Raspušten Studentski zbor Filozofskog fakulteta!

Napeto uoči skorog plenuma

Studentima “stavljaju na teret” što ih je 13, a ne 14 u Fakultetskom vijeću, odnosno što ih je 14,6 umjesto 15 posto od ukupnog broja članova vijeća. Na neslužbene informacije o tome studenti su najavili skoro sazivanje plenuma te počeli lijepiti plakate kojima pozivaju na plenum, no oni su uklonjeni.

“Maloprije, netom nakon što su studenti(ce) krenuli u lijepljenje plakata, presrele su ih čistačice i pitale imaju li dozvolu za lijepljenje plakata. Kada su rekli da nemaju, odmah su zvale dekana i skinule sve plakate. Na FF-u već dugo postoji tradicija studentskog aktivizma i organiziranja i ovakve se stvari dosad nikad nisu događale.

Kao što se za bilo kakvo lijepljenje plakata nikada nije trebala tražiti dozvola dekana – pa tako i danas širom faksa stoje najrazličitiji plakati, koji nikom ne smetaju i za koje nitko nije morao tražiti nekakvo posebno dopuštenje da bi ih polijepio”, izvijestila je tim povodom Akademska solidarnost na svojim Facebook stranicama.

“Očito je da dekan, nakon što je u potpunosti cenzurirao fakultetsku mailing-listu, nema nikakve namjere dopustiti ni da ovako komuniciramo sa studenti(ca)ma i nastavnica/ima na fakultetu. Također, studenti(ca)ma je oduzeta i prostorija A-015, koju studenti i studentske udruge koriste od 1990-ih, ako ne i dulje. ‘Dekane’, ne bojte se, ovo neće ovako završiti.

Možda to još niste shvatili, ali vaše je vrijeme gotovo. Ovakvo je gušenje slobode govora na jednoj akademskoj instituciji, nakon svih manipulacija i korupcije samo još jedna stavka na već podužoj listi. Otići ćete u ropotarnicu prošlosti kao najgori i najomraženiji dekan u povijesti FF-a. DOLJE PREVIŠIĆ! NEĆEMO DOPUSTITI GUŠENJE SLOBODE GOVORA NA FAKULTETU! NE ŠTETNOM UGOVORU S KBF-om! SVI NA PLENUM!”, poručili su.

Napetosti na Filozofskom fakultetu pojavile su se nakon Previšićeve inicijative da se potpiše sporazum o suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom, što su studenti unisono odbacili.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr