VIDEO/FOTO: ‘Lažni branitelji su iskoristili tuđu krv i suze tuđih majki’

Ministar branitelja Predrag Matić svečano je predstavio Registar branitelja, čime je ispunjena najveća i najkontroverznija zadaća na koju se obvezao.

Nakon godina i godina otpora koji je “ložio” HDZ, Registar branitelja u Muzeju suvremene umjetnosti svečano je “pušten u pogon”.

Došli su Mirando Mrsić, Josip Leko, Ranko Ostojić, Ivo Josipović, Ante Kotromanović, ali Ante Gotovina nije iako je bio pozvan. Već nekoliko minuta nakon 12.30 sati, vrlo se otežano pristupalo web stranici Ministarstva branitelja ili je to bilo potpuno nemoguće. No, pristup se ustalio, tako da Registar branitelja možete pretraživati OVDJE.

Imena za vječnost

Na početku, Matić je predstavio zakone koje je donio Sabor u posljednjih godinu dana koji su pridonijeli objavi Registra, koji je nazvao “najčasnijim popisom u Hrvatskoj”, a koji Ministarstvo branitelja predstavlja i pod nazivom “Imena za vječnost”.

“Imena koja čine Registar jesu sama povijest, temelj moderne Republike Hrvatske”, kazao je ministar branitelja Predrag Matić predstavljajući Registar branitelja ističući da je u tom smislu Registar zahvala Republike Hrvatske svim onim ljudima koji su je stvarali.

“Registar je iskaz poštovanja prema velikom interesu javnosti, prema ljudima koji su časno branili sela, gradove, obitelji.
Postoje i lažni branitelji koji su iskoristili tuđu krv i suze tuđih majki. To je kazneno djelo”, poručio im je Matić. Za istinske branitelje nema apsolutno nikakve opasnosti, kazao je te naveo da je Registar mjesto gdje se želimo vječno sjećati njihovih imena.

Kotromanović: Napokon!

Ministar obrane Ante Kotromanović je kazao da je podržavao ministra branitelja jer je želio da se to “napokon napravi”.

Ranko Ostojić izjavio je da je posebno ponosan što će se danas napokon otvoriti ovaj Registar.

“To je važno zbog svih građana koji žele znati tko su bili ti koji su branili Hrvatsku. Brojka koju smo slušali, o stotinama tisuća, nije prava. Trebamo razlikovati prave Hrvate od ‘plavih’ Hrvata – one koji su se borili od onih koji su se samo tukli u prsa”, rekao je Ostojić.

Matić je zatim predstavio na koji način funkcionira Registar, i to na primjeru vlastitog ratnog puta.

Matić pozvao kritičare na raspravu

Pozvao je kritičare da o njemu raspravljaju: “Samo izvolite!”

“Devet godina sam služio u vojsci, uništio sam devet tenkova, devet mjeseci sam proveo u logoru i dobio devet odlikovanja”, izjavio je Matić objašnjavajući da mu je ratni put obilježen tim brojem. Zahvalio se ratnim zapovjednicima od Tomislava Merčepa, Marka Babića i Mile Dedakovića Jastreba do Blage Zadre.

Zatim je predstavljen Kotromanovićev ratni put, a on je kazao da su ga obilježili generali Markač i Gotovina. “Ovo što je objavljeno je luk i voda”, rekao je pritom.

“Mi nismo bili barbari ni Huni, radili smo vojnički posao”, rekao je ministar obrane.

Ranko Ostojić je kazao da je kratko bio branitelj, za razliku od kolega.

“Bilo nas je točno 34”, kazao je Ostojić dodajući da ispada kao da je u Splitu na području za koje je bio zadužen bilo tri tisuće ljudi. Čestitao je svima koji se nalaze “na ovom časnom popisu”.

Brojne afere

Podsjetimo, objavi Registra prethodile su brojne afere koje su potvrdile sumnje u zloporabe braniteljskog statusa, žučne rasprave u kojima je HDZ optuživao Matića da će biti odgovoran za samoubojstva branitelja, ali i izmjena pojedinih zakona koje su omogućile da se objava dogodi.

Iako se nesumnjivo radi o značajnom događaju, postavlja se pitanje je li se objava – nakon milijardi kuna za koje se sumnja da su isisane iz proračuna – mogla dogoditi bez pompe i svečanosti.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr