KANDIDIRANJE OSUĐENIH

PROBLEM U PREGOVORIMA O NOVOJ VLADI: Jedan zahtjev Mosta kojeg prihvaća i HDZ bit će jako teško provesti

Među sedam zahtjeva za poslijeizbornu suradnju, koje je uoči izvanrednih izbora postavio Most, nalazi se i onaj da osobama koje su počinile teška kaznena djela bude onemogućeno kandidiranje na izbornim listama.

Novi list piše kako su Most i HDZ blizu dogovora o tome da se u Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor ugradi odredba kojom bi se priječila kandidatura osoba koje su osuđene za kaznena djela protiv službene dužnosti ili zloupotrebe položaja.

HDZ PRISTAO NA UVJETE MOSTA! Plenković: ‘Dogovorio sam se s Božom Petrovom, imamo sastanak danas’

Žele ugraditi odredbu u sve izborne zakone

To je, prema svemu sudeći, jedan od zahtjeva oko kojeg su se pregovarački timovi HDZ-a i Mosta brzo sugasili. Čak je dano do znanja da bi dogovor oko toga trebao biti postignut sljedećeg tjedna na trećoj rundi pregovora. Međutim, odluci kojom bi se priječila kandidatura osobama osuđenima za teška kaznena djela ispriječilo se nešto drugo.

Ideja Mosta je da se zabrani kandidatura osobama koje su osuđene za kazneno djelo protiv službene dužnosti, zloupotrebu ovlasti i položaja, a u to bi uključili i kaznena djela korupcije. Njima bi kandidatura bila onemogućena do isteka rehabilitacijskog roka. Miroslav Šimić iz Mosta kazao je kako bi tu odredbu trebalo ugraditi u sve izborne zakone, a ne samo u Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor. Dakle, u Zakon o lokalnim izborima, Zakon o izborima zastupnika iz Hrvatske u Europski parlament i u Zakon o izboru predsjednika.

Ustavni sud

MOST I HDZ PREGOVARALI ČETIRI I POL SATA: Petrov i Plenković otkrili o čemu su razgovarali, jedna od tema bila je i HRT

Ustavni sud lani izmijenio odredbu

Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor posljednji je put mijenjan u veljači prošle godine. Međutim, u rujnu prošle godine je Ustavni sud ukinuo više odredbi, pa tako i onu koja je zabranjivala kandidaturu osobama koje su osuđene za kazneno djelo protiv službene dužnosti, zloupotrebe položaja i ovlasti, a kojima nije istekao rehabilitacijski rok.

Time je Ustavni sud ‘otežao’ posao Mostu i HDZ-u, a ukidanje te odredbe opravdao je njenom nerazmjernošću, jer je za to kazneno djelo zapriječena kazna od šest mjeseci do 12 godina zatvora. Most i HDZ će, piše Novi list, prilikom formuliranja zakonskih odredbi morati voditi računa o odluci Ustavnog suda iz rujna prošle godine i odredbu formulirati u okviru koji je zadao taj sud. U protivnom, ta bi odredba ponovno mogla biti ukinuta.

Prema sadašnjem zakonu, birači i stranke ne smiju kandidirati osobu koja je pravomoćno osuđena na bezuvjetnu zatvorsku kaznu od najmanje šest mjeseci i ako u trenutku raspisivanja izbora ta osoba služi kaznu ili čeka na njeno izvršenje. Također ne mogu biti kandidirane osobe kojima nije istekao rehabilitacijski rok, a osuđene su za najteža kaznena djela, protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva, uključujući genocid, ratni zločin, terorizam, te kazneno djelo teškog ubojstva.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr