KRIVI SU! / Milijardu dolara! Toliko odštete mora platiti proizvođač 'sumnjivih' zračnih jastuka

Image
Foto: Thinkstock, uatp2

Japanski proizvođač dijelova za automobile, tvrtka Takata, morat će platiti kaznu od milijardu dolara u SAD-u zbog prešućivanja opasnih defekata zračnih jastuka.

16.1.2017.
8:50
Thinkstock, uatp2
VOYO logo

Takata je proglašena krivom po jednoj tački optužnice, priopćilo je Američko ministarstvo pravde. Tvrtka će platiti 25 milijuna dolara kazne, 125 milijuna dolara ljudima koji su ozlijđeni zbog neispravnih zračnih jastuka, kao i 850 milijuna dolara proizvođačima automobila koji su ih koristili, piše New York Times.

Neispravni zračni jastuci se povezuju s najmanje deset smrtnih slučajeva i više od 180 slučajeva tjelesnih ozljeda u SAD-u te više od 100 širom svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NA RUBU BANKROTA: /

Volkswagen povlači 500.000 automobila, a prijeti im i kazna

Image
NA RUBU BANKROTA: /

Volkswagen povlači 500.000 automobila, a prijeti im i kazna

Većina velikih proizvođača automobila je koristila ove zračne jastuke, a Takata je širom svijeta povukla oko 100 milijuna svojih neispravnih proizvoda.

Zbog toga je došlo do najmasovnijeg povlačenja automobila na američkom tržištu u povijesti: opozvano je više od 40 milijuna automobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zračni jastuci ove tvrtke su se nakon aktivacije previše širili, a u automobilu su se pronalazili i metalni šrapneli.

Tužbe su podignute protiv trojice izvršnih direktora Takate, a to su Shinichi Tanaka, Hideo Nakajima i Tsuneo Chikaraishi, koji su bili zaposleni do 2015. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog situacije u kojoj se našla tvrtka i momentalnog pada cijene dionice za više od 20 posto, najizglednije je da će je preuzeti netko od "svjetskih igrača", koji su već iskazali interes za kupnju većinskog paketa dionica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo