MOGLO BI BITI REVOLUCIONARNO

Znanstvenici su upravo otkrili nešto neočekivano o ženskim jajnicima i jajnim stanicama

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 10:00 13.11.2016 / Rubrika:
Foto: Ed Uthman/Flickr
0

Nova studija dovodi u pitanje sve što smo dosad znali o proizvodnji jajnih stanica

Manja studija koju su proveli profesorica Evelyn Telfer i njeni kolege sa Sveučilišta u Edinburghu mogla bi biti prilično revolucionarna jer je, naime, pokazala kako, suprotno dosadašnjem mišljenju, ženski jajnici ipak mogu proizvoditi nove jajne stanice.

Počelo kao ispitivanje lijeka za kemoterapiju

Studija je započela ispitivanjem zašto lijek ABVD, koji se koristi prilikom kemoterapije, ne izaziva probleme s plodnošću koje izazivaju gotovo svi ostali lijekovi za kemoterapiju.

Biopsija jajnika kod nekoliko žena oboljelih od raka koje su koristile spomenuti lijek tijekom kemoterapije pokazala je kako je kod njih gustoća jajnih stanica puno veća nego što je to uobičajeno kod plodnih žena.

Populacija jajnih stanica ipak nije fiksna?

“To je nešto nevjerojatno i prilično neočekivano. Tkivo je uspjelo proizvesti nove jajne stanice. A dosad se smatralo kako ljudski jajnici imaju fiksnu populaciju jajnih stanica te da se tijekom života ne mogu proizvesti nove jajne stanice”, ispričala je za The Guardian profesorica Telfer.

Treba biti oprezan

Ipak, ovo istraživanje još nije do kraja potvrđeno, iako je zaista obećavajuće.

“Još toliko toga ne znamo o jajnicima. Stoga moramo biti veoma oprezni prije nego krenemo s kliničkim primjenama”, upozorava Telfer.

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 10:00 13.11.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr